Meclis’te veda oturumu: '28’inci dönemde devam edersiniz'
5 yıl süren 27’nci yasama döneminin son oturumu veda havasında geçti. Aday gösterilmeyen pek çok isim oturuma katılmazken Kılıçdaroğlu, Şentop ve Yıldırım Meclis kürsüsünden veda etti.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 5 yıl süren 27’nci yasama dönemi 23 Nisan özel oturumu ile sona erdi. 14 Mayıs seçimi öncesi yapılan bu son oturum veda havasında geçti.
27’nci yasama dönemi boyunca hayatını kaybeden milletvekilleri Deniz Baykal, Yakup Taş, İsmet Uçma, İmran Kılıç, Markar Eseyan, Kazım Arslan, Erdin Bircan’ın anıldığı oturuma önümüzdeki dönem için aday gösterilmeyen ve bundan böyle Meclis’te görev yapmayacak olan pek çok milletvekili katılmadı. Liderlerdense sadece CHP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Genel Kurul’daydı. Şentop, Kemal Kılıçdaroğlu ve Yıldırım milletvekili olarak son konuşmalarını yaptı.
BAKANLAR SON KEZ LOCADAN İZLEDİ
Milletvekili adayı olan ve bir sonraki dönem milletvekili olarak görev yapacak olan bakanlar Vedat Bilgin, Derya Yanık, Mehmet Muş ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Meclis Genel Kurulu’nu son kez locadan izledi.
MUSTAFA ŞENTOP MECLİS’İ SON KEZ YÖNETTİ
Meclis’e veda eden isimlerden biri bir sonraki dönem için AK Parti tüzüğündeki üç dönem kuralı nedeniyle aday gösterilmeyen isimlerden Meclis Başkanı Mustafa Şentop’tu. Oturumu yöneten Şentop, “Önümüzdeki dönem bu çatı altında bulunmayacak milletvekillerinden biri de benim. Şunu belirtmek isterim ki hayatımın en büyük bahtiyarlıklarından biri milli mücadeleye karargahlık yapmış ve 15 Temmuz hain darbesine direnmiş Gazi Meclis’in 2 kez seçilerek 100. Kuruluş yıl dönümüne gelecek şekilde başkanlığını yapmaktır. Bu gurur verici vazifeyi nasip ettiği ve mensubu olmaktan şeref duyduğum aziz milletime hizmet fırsatı lüftettiği için Cenab-ı Hakk’a şükrediyorum” diye konuştu.
Şentop konuşmasında ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye ve tüm siyasi partilerin milletvekillerine teşekkürlerini iletti.
BİNALİ YILDIRIM’DAN VEDA: ŞİİR OKUDU, BAYRAK AÇTI, İSTİKLAL MARŞI OKUDU
Şentop konuşmasının ardından sözü siyasi parti lider ve temsilcilerine bıraktı. AK Parti Grubu adına söz alan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Binali Yıldırım, "Şentop gibi bu kürsüde son kez huzurunuzdayım. Önümüzdeki yasama döneminde milletvekillerimizin yarısı burada olmayacak ben de onlardan biriyim” dedi.
Recep Tayyip Erdoğan ile yarım asra varan bir dostluğu olduğunun altını çizen Yıldırım, “Bu yol arkadaşlığı hayatımın en anlamlı değerlerinden birisidir. Rabbim ömür verdikçe bu kutlu hareketin neferi olmaya devam edeceğim” diye konuştu.
Konuşmasının devamında AK Parti iktidarının yaptığı çalışmalardan ve verdiği hizmetlerden bahseden Yıldırım, Cahit Sıtkı Tarancı’nın Memleket İsterim şiirinden,
“Memleket isterim
Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun;
Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.
Memleket isterim
Ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun;
Kış günü herkesin evi barkı olsun.
Memleket isterim
Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun;
Olursa bir şikayet ölümden olsun” dizelerini okudu.
Konuşmasını Türk Bayrağı açarak ve İstiklal Marşı’nın dizelerini okuyarak sonlandıran ve milletvekillerine “Bayrakları asalım” diye seslenen Binali Yıldırım, AK Parti Grubu tarafından ayakta alkışlandı.
KILIÇDAROĞLU: 418 MİLYAR DOLARIN HESABININ SORULACAĞI BİR DÖNEME YAKLAŞIYORUZ
Yıldırım’ın ardından söz alan CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmasında seçime ve seçim sonrasına bolca vurgu vardı. Ekonomik sorunlardan kadın cinayetlerine, basın ve ifade özgürlüğünden ‘128 Milyar dolar’ın akıbetine kadar pek çok konuya değinen Kılıçdaroğlu, milletvekili unvanıyla son kez hitap ettiğini hatırlatarak, “Hiç şüphe duymuyorum ki milletimiz yeni üyelerine ülkemizi güçlendirilmiş parlamenter sisteme ulaştıracak iradeyi teslim edecektir" dedi.
418 milyar doların hesabının sorulacağı, çiftçinin, işçinin hakkını alacağı, kadın cinayetlerinin, son bulacağı, tüm terör örgütlerinin ve yer altı suç örgütlerinin kökünün kazınacağı, yoksulluğun ve yolsuzluğun sona ereceği, cumhurbaşkanının dahi özgürce eleştirilebileceği, barış akademisyenlerinin kürsülerine döneceği, liyakatin hâkim olacağı bir döneme yaklaşıldığını ifade eden Kılıçdaroğlu, “14 Mayıs itibariyle Türkiye, yaşama sevincini geri alacak. Türkiye, baharına kavuşacak” ifadelerini kullandı.
YEŞİL SOL PARTİ MECLİS’TE
HDP Grubu adına söz alan Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, konuşmasına cezaevlerindeki siyasileri selamlayarak başladı. İktidarı eleştiren ve demokrasinin en acil ihtiyaç olduğunu vurgulayan Saruhan Oluç, partisinin kapanma riskine karşı listelerinden seçime gireceği Yeşil Sol Parti’ye de konuşmasında yer verdi. Yeşil Sol Parti’nin Antalya milletvekili adayı olan Oluç, 15 Mayıs sabahı Türkiye’de krizlerin aşılacağı yeni bir dönemin başlayacağını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeşil Sol Parti’nin temsil ettiği özgür, eşit, demokratik yaşam fikri Türkiye’de büyük demokratik değişim dalgasını yaratacaktır” dedi.
MHP’DEN PARLAMENTER SİSTEM ELEŞTİRİSİ: 72 YILLIK SİYASİ İSTİKRARSIZLIK DÖNEMİ
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli adına söz alan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, parlamenter sistemle geçen 72 yıllık dönemi “siyasi istikrarsızlık dönemi” olarak tanımlarken “Türkiye Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile siyasi istikrarını tamamlamıştır” dedi.
Parlamenter sisteme dönme arzusunun “geçmiş deneyimlerden ders almayan bir akılsızlık” olduğunu söyleyen Akçay, “Türkiye’nin muhteşem yükselişi artarak devam etmektedir. 21. yüzyıl Türk ve Türkiye yüzyılı olacaktır” ifadelerini kullandı.
İYİ PARTİ: BU UCUBE TEK ADAM REJİMİ VARLIĞINI SÜRDÜREMEZ
İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu’ysa konuşmasında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni eleştirdi ve şunları söyledi: “Türkiye’nin istikbalinin tek bir kişinin iki dudağı arasına sıkıştığı, tüm irade ve idarenin bir kişinin aklına, isteklerine ve heveslerine terk edildiği bu ucube tek adam rejimi bu ülkede asla varlığını sürdüremez. Tek adam rejimiyle birlikte, onun anayasal çerçevesi olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi değişmeye mahkûm ve mecburdur”.
TİP: SARAY REJİMİNİN SON 23 NİSAN’I
Meclis’te grubu bulunmayan siyasi parti liderlerine de söz verilen özel oturumda, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, “Saray Rejimi’nin son 23 Nisan’ı” olduğunu ifade ederek, Hiç şüpheniz olmasın, yine baharlar gelecek. Türkiye İşçi Partisi adına 27. dönemde söylenecek son söz şudur: Lale devri nasıl bittiyse sülale devri de öyle bitecek” dedi.
DP: PROBLEMİ ÇÖZMENİN TEK YOLU PROBLEMİ BİR KİŞİNİN KADRAJINA SOKMAK
Oturumda söz alan son isim Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal da iktidarı eleştirdiği konuşmasında, “Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin en temel vazifesi problemleri demokratik kanallara aktaramayışıdır; milletimizin ızdıraplarına, milletimizin beklentilerine maalesef Büyük Millet Meclisi kürsüsünde çözüm üretemiyor oluşumuzdur. Türkiye'de problemi fiilen çözmenin yegane bir yolu vardır, o da bir kişinin kadrajına problemi sokabilmekten geçmektedir” dedi.
KILIÇDAROĞLU’NUN KONUŞMASINA AK PARTİ’DEN TEPKİ
Her oturumda olduğu gibi 23 Nisan Özel oturumunda da sataşmadan söz alan grup temsilcileri oldu. Kılıçdaroğlu’nun AK Parti Grubu'na ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a dönük ifadelerine cevap vermek için söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, Kılıçdaroğlu’nun ayrıştırıcı bir üslupla konuştuğunu savunarak ve Erdoğan’a yönelik ‘tek adam’ eleştirisini hatırlatarak, “Burada asla tek adam rejiminin gölgesi olmamıştır ve olmayacaktır. Tek adam rejimi sizin CHP’de uygulayageldiğiniz ve bunu Türkiye Cumhuriyeti yönetimine yansıtmak istediğiniz bir özleminiz olabilir ancak” dedi.
AK PARTİ VE CHP ARASINDA ‘SÖZ TUTMA’ POLEMİĞİ
CHP’nin seçim kampanyası “Sana söz” sloganına ilişkin de konuşan Akbaşoğlu, “Siz de sözünüzün güvensiz olduğunu biliyorsunuz ki ‘Sana söz Bay Kemal sözünden dönmeyecek’ diyorsunuz” ifadelerini kullandı.
Akbaşoğlu’nun sözlerine CHP sıralarından tepki gelirken bu kez sataşmadan söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay oldu. Altay, “Namus üzerine verilen sözler hakikaten tutulmalı. Sayın Cumhurbaşkanı bu kürsüde ‘namusun ve şerefim üzerine tarafsız kalacağım’ diye içtiği andın gereğini keşke yapsaydı. Herkesin şunu bilmesini isterim, Bay Kemal yani 13. Cumhurbaşkanı verdiği sözlerin tümünü tutacaktır” dedi.
ŞENTOP: 28’İNCİ DÖNEMDE DEVAM EDERSİNİZ
CHP ve AK Parti grup başkanvekilleri ve milletvekilleri arasındaki sözlü tartışmanın devam etmesi üzerine oturumu kapatmak üzere sözü alan Meclis Başkanı Mustafa Şentop, “28’inci dönemde devam edersiniz” diyerek oturumu kapattı.
MECLİS SEÇİM SONUÇLARININ İLANINDAN 3 GÜN SONRA TOPLANACAK
Konuşmaların ardından 14 Mayıs seçiminin kesin sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilanını takip eden üçüncü gün saat 14:00’te toplanmak üzere kapandı. Büyük oranda değişim yaşanacak, 328 milletvekilinin veda edeceği Meclis’in son oturumunun ardından Milletvekilleri hatıra fotoğrafı çektirdi, gazetecilerle ve Meclis çalışanlarıyla vedalaştı.