Kürtler çocuklarına Kürtçe isim koyuyor ama Türkçe konuşuyor: Şoreş oğlum gel!'
Araştırmacı yazar Xalid Sadini, devlet okullarındaki Kürtçe seçmeli derse ilişkin, “Herhangi bir Kürt veli çocuğuna seçmeli ders olarak Kürtçeyi istediğinde öğretmen ve yöneticilerin her biri kendi bakış açısıyla bu işe karşı çıkıyor” dedi.
Xalid Sadini, bir halkın dili ve kültürü sayesinde varolduğunu söyledi.
Son 30 yılda köylerin boşaltılması ile birlikte sürekli Kürtçe konuşan ve Kürtçe yaşayan kırsal Kürt nüfusunun şehirlere göçertildiğini belirten Sadini, “Eğer kendine ait özgün bir dili yoksa bir toplumun, başka dillerle eğitim yapıyor ve kültürel faaliyetlerini o dille sürdürüyor ise asimile olmuş demektir” değerlendirmesinde bulundu.
Rudaw'a konuşan Sadini, “Kürtçe için gelecekte kaybolma tehlikesi yoktur. Türkiye'de yaşayan Kürtlerin dışındaki Kürtlerin tamamında doğal bir Kürtçe yaşamı vardır. Belki Türkiye'de bir kısım insan daha kendi anadilini unutabilir ancak Türkiye'de siyasallaşmış Kürt kimliği ana dili çağrıştırıyor ve geri getirme çabasına da girmiştir” ifadelerini kullandı.
Kürt siyasetinin Kürtçe karşısındaki tutumlarını eleştiren Sadini, “Kürt siyasetinin bütün çabasını dile ve dilin kullanılması için gerekli olan politikalara yönlendirmesi lazım. HDP başta olmak üzere diğer Kürt siyasetinin Kürtçe ana dilde eğitimin öneminin şuurunda olduklarına inanmıyorum” diye konuştu.
Sadini, Kürtlerin çocuklarına Kürtçe isimler koyduklarını ancak onlarla Türkçe konuştuklarını belirterek, Yüksekovalı veya Başkaleli ailelerin çocuklarını çağırırken ‘Şoreş oğlum gel’ demelerinin dikkatini çok çektiğini kaydetti.