Kuraklık bal üretimini etkiliyor
Van'ın İpekyolu ilçesinde konaklayan ve yaylalara çıkmak için havaların biraz daha ısınmasını bekleyen arıcılar, devam eden kuraklığın bal üretimini olumsuz etkilediğini belirtti.
Çukurova ve Akdeniz bölgelerindeki arıcılar, havaların ısınmasıyla birlikte 15 Nisan'da Van'ın yolunu tuttu. Kente bağlı İpekyolu ilçesindeki Sıhke Gölü kıyısında konaklayan arıcılar, havaların biraz daha ısınmasıyla birlikte Bahçesaray ve Çatak ilçe kırsallarındaki yaylalara çıkmak için yola koyulacak. Arıcılar, geçtiğimiz yıl başlayan ve bu yıl da devam eden kuraklığın bal verimini düşürdüğünü aktardı.
KURAKLIK ETKİLEDİ
Yıllardır arıcılık yaptığını aktaran Ahmet Alptekin, destek ücretlerinin halen verilmemesi ve kuraklığa bağlı bal veriminin düşmesi nedeniyle zor günler geçirdiklerini belirti. Alptekin, “Gezgin arıcılık yapıyorum. Mersin’den geldik. Bir ay sonra Bahçesaray'da yaylaya çıkmayı düşünüyoruz. Geçen yıl kuraklık ve yağış azlığı nedeniyle arıcılık çok iyi geçmedi. Bu yaz da kuraklık kapıda. Yine tarımsal ilaçlar nedeniyle birçok arımız öldü. Pandemi arıcıları çok fazla etkilemedi ama emeğimizin karşılığını da alamadık. Su olmayınca yer çiçeği de olmuyor. Bu nedenle arıcılar kuraklıktan çok etkileniyor. Kuraklığın olduğu yerde arı durmaz" dedi.
ARTAN MALİYET
Yıl boyunca yer değiştirdikleri için giderlerinin katlandığını söyleyen Alptekin, "Nakliye, mum ve yemi gibi mecburi giderlerimiz var. Arıcılar olarak bakanlıktan destek bekliyoruz. Geçen yıl zararına çalıştık" diye dert yandı.
Alptekin, 2,5 ay yaylada kaldıktan sonra yeniden Akdeniz ve Çukurova bölgelerine gideceklerini ifade etti.
DESTEK BEKLİYOR
Bir diğer arıcı Arslan Artim ise, havaların ısınmasıyla beraber Çatak’ta bulunan Xaviştan Yaylası'na çıkacağını aktardı. Elde ettikleri balın giderlerini karşılamadığını kaydeden Artim, arıcılara verilen desteğin arttırılması gerektiğini söyledi. Artim, “20 yıldır arıcılık yapıyorum ama bu yıl arıcılık kötü geçecek gibi. Destekler verilmezse bu yıl bal üretimi zor olacak. Yaylada işimiz bitikten sonra da arıları tekrar Adana’ya götürüyorum. Adana’da 5 ay konaklıyoruz. Bu süreçte birçok masrafımız oluyor. Yılda 1 ile 1,5 ton arası bir üretim yapıyorum ama giderleri ekleyince bize bir şey kalmıyor” ifadelerini kullandı.