Konsolosluklarını kapatan ülkelerin elçileri Dışişleri'ne çağrıldı

Konsolosluklarını kapatan ülkelerin elçileri Dışişleri'ne çağrıldı

Konsolosluklarını kapatan ülkelerin de aralarında olduğu 9 ülkenin büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

ürkiye'de olası protesto gösterileri gerekçesiyle konsolosluklarının çalışmalarına ara veren ülkelerin de aralarında olduğu 9 ülkenin büyükelçisi Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

Almanya, İngiltere ve Hollanda'nın ardından bugün de İsviçre İstanbul Başkonsolosluğu'nu kapatma kararı almıştı.

Konsolosluklardan yapılan açıklamalar

İngiltere ve Hollanda'nın ardından Almanya'nın İstanbul Başkonsolosluğu da dün (1 Şubat) "güvenlik gerekçesiyle" bir günlüğüne kapatılmıştı.

Almanya'nın Türkiye'deki Dış Temsilcilikleri internet sitesinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

"İstanbul Alman Başkonsolosluğu bugün 1 Şubat tarihinde güvenlik gerekçesi sebebiyle kapalı kalacaktır. Tüm vize ve pasaport işlemleri durdurulmuştur. Anlayışınız için teşekkür ederiz."

Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosluğu da olası protesto gösterileri ve "Batılı hedeflere yönelik artan tehdit" gerekçeleriyle geçici süreyle ziyarete kapatılmış, Dışişleri Bakanlığı, kararı özetle şöyle duyurmuştu:

"Sırasıyla Kuran'ın yakıldığı ve yırtıldığı İsveç, Danimarka ve Hollanda'daki son gösteriler, Batı karşıtı duyguları uyandırabilir ve gösteri ve protestolara yol açabilir. İstanbul başta olmak üzere Batılı hedeflere, diplomatik misyonlara ve ibadethanelere yönelik saldırı tehdidi de artıyor.

"Bu tehdit göz önüne alındığında, İstanbul'daki Hollanda Başkonsolosluğu 30 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçici olarak halka kapatılacaktır. Başkonsolosluğun hizmetleri şu anda fiziki olarak sağlanmamaktadır."

İngiltere Dışişleri Bakanlığı ise Türkiye'ye yönelik seyahat uyarısını güncellemiş, uyarıda, İngiltere vatandaşlarının "artan terör riski nedeniyle dikkatli olmaları ve festival dönemleri de dahil olmak üzere yabancı uyrukluların rağbet ettiği kalabalık yerlerde tetikte olunması gerektiği" belirtilmişti. İngiltere Başkonsolosluğu da geçici olarak ziyarete kapatılmıştı.

Konsolosluğun resmi internet sitesinde yayınlanan yazılı açıklamaya göre, Başkonsolosluk ikinci bir duyuruya kadar kapalı kalacak.

İsviçre Başkonsolosluğunun açıklaması şöyle: "Güvenlik sebebiyle, İsviçre Başkonsolosluğu ikinci bir duyuruya kadar kapalı olacaktır. Vize ve pasaport işlemleri için randevular iptal edilecektir. Anlayışınız için teşekkür ederiz."

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.