KESK Hakkari Şubesi’nden asgari ücret tepkisi

KESK Hakkari Şubesi’nden asgari ücret tepkisi

KESK Hakkari Şubesi, Balıkesir’deki mühimmat fabrikasında yaşanan patlamaya ve 2025 yılı için açıklanan asgari ücrete sert tepki gösterdi.

Hakkari KESK Dönem Sözcüsü Rahime Alçiçek Mazidar, düzenlediği basın açıklamasında hem Balıkesir’deki mühimmat fabrikasında meydana gelen patlamaya hem de 2025 yılı için belirlenen asgari ücrete tepki gösterdi.

Mazidar, açıklamasında, Balıkesir’de 8’i kadın, 3’ü erkek olmak üzere 11 işçinin hayatını kaybettiği patlamaya değinerek, işçi güvenliğinin hiçe sayıldığını ve bu durumun çalışma hayatını kuralsız hale getiren politikaların bir sonucu olduğunu belirtti. Patlamada hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar diledi.

“İttifak, milyonları sefalet ücretiyle yaşamaya mahkûm etmektedir”

Mazidar, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından 2025 yılı için 22 bin 104 TL olarak belirlenen asgari ücreti sert bir dille eleştirdi. Komisyonun, işçilerin ve emekçilerin taleplerini hiçe sayarak hareket ettiğini savundu. Açıklanan rakamın, gerçek enflasyon oranlarını karşılamaktan uzak olduğunu ifade eden Mazidar, şu sözlerle devam etti:

“Asgari ücreti belirleyen İktidar-IMF-İşveren Konfederasyonları ittifakı, milyonları sefalet ücretiyle yaşamaya mahkûm etmektedir. İktidar, her yıl olduğu gibi bu yıl da TÜİK’in gerçeği yansıtmayan enflasyon rakamlarını kullanarak çalışanların emeğini hiçe saymıştır.”

Gerçek enflasyon ve asgari ücret arasındaki uçurum

Mazidar, TÜİK ve ENAG (Enflasyon Araştırma Grubu) verilerini karşılaştırarak, son beş yılda açıklanan resmi enflasyon oranlarının, halkın yaşadığı gerçek enflasyonun çok altında kaldığını belirtti. ENAG’ın 2024 yılı için %86,76 enflasyon oranı açıkladığını, buna karşın TÜİK’in bu oranı %47,9 olarak duyurduğunu ifade etti. “22 bin 104 TL’lik asgari ücret, gerçek enflasyon karşısında bir sefalet ücretidir. TÜİK’in sahte enflasyon oranlarıyla açıklanan bu rakam, dört kişilik bir ailenin yaşam maliyetinin çok altındadır. Açlık sınırı 29 bin 200 TL, yoksulluk sınırı ise 78 bin 617 TL’dir” diyen Mazidar, dört kişilik bir ailenin tüm bireyleri çalışsa dahi yoksulluk sınırının altında kaldığını vurguladı.

“Türkiye’de her iki çalışandan biri asgari ücretle çalışıyor”

Mazidar, Türkiye’de asgari ücretin ortalama ücrete dönüştüğünü ve çalışanların büyük çoğunluğunun asgari ücret seviyesinde ya da onun biraz üzerinde maaş aldığını belirtti. Avrupa ve OECD ülkelerinde asgari ücretle çalışanların oranı %5 seviyesindeyken, Türkiye’de her iki çalışandan birinin asgari ücretle çalıştığını ifade etti. Mazidar, ücret artışlarının enflasyonu artırdığı iddiasının gerçek dışı olduğunu söyledi ve şu ifadelere yer verdi:

“IMF bile çalışanların ücret artışlarının enflasyona etkisinin yalnızca %5 olduğunu açıklamıştır. Asıl enflasyonu körükleyen, sermaye çevrelerinin ürün ve hizmet fiyatlarını enflasyonun çok üzerinde artırmasıdır.”

“Birleşe birleşe kazanacağız”

Açıklamasının sonunda, tüm çalışanları hak mücadelesinde birleşmeye davet eden Mazidar, KESK olarak insanca yaşamaya yetecek bir ücret ve emeğin hakları için mücadeleye devam edeceklerini vurgulayarak, “Önümüzde çetin bir süreç var. Ya hep birlikte kaybedeceğiz ya da birleşe birleşe kazanacağız” dedi.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum