İran, idama mahkum ettiği 2 kişinin yeniden yargılanma talebini kabul etti
Jîna Mahsa Amini protestoları sonrası idama mahkum edilen Muhammed Kobadlu ve rap sanatçısı Saman Saidi Yüksek Mahkemenin kararı sonrası yeniden yargılanacak.
İran'da Jîna Mahsa Amini protestoları nedeniyle idama mahkum edilen Muhammed Kobadlu ile rap sanatçısı Saman Saidi'nin yeniden yargılanma talebi kabul edildi.
Yargı erkine bağlı Mizan Haber Ajansı, Kobadlu ile Saidi'nin, Devrim Mahkemesi tarafından verilen idam kararına yaptıkları itiraz başvurusunun sonuçlandığını duyurdu.
Yüksek Mahkeme'nin, dosyadaki eksiklikleri göz önünde bulundurarak, Kobadlu ile Saidi'nin itirazını Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 469. Maddesinin ilgili bölümleri uyarınca kabul ettiği kaydedildi.
Karar gereği, her iki ismin de dava dosyalarının idam hükmü veren mahkemeye geri gönderileceği ve yargılamanın aynı mahkeme tarafından yeniden yapılacağı belirtildi.
İran’da, Emini gösterileriyle ilgili yargılamalarda sanıklara, “yeryüzünde bozgunculuk çıkarmak”, “devlete karşı savaş açmak”, “ateşli ve ya ateşsiz silahlarla korku yaymak”, “adam öldürme ve yaralama” gibi suçlar yöneltiliyor.
İran Ceza Kanunu'na göre, "yeryüzünde bozgunculuk çıkarmak (ifsad fi'l arz)" ve "devlete karşı savaş açmak (muharebe)" gibi suçlarla itham edilenler idam istemiyle yargılanıyor ve genellikle haklarında idam kararları veriliyor.
Ülkede dördüncü ayına giren Jîna Mahsa Amini gösterileriyle bağlantılı olarak şu ana kadar en az 11 kişi idama mahkum edilirken bunlardan 2'sinin cezası infaz edildi.
İran’da son olarak, davadaki yeni delilleri dikkate alan Yüksek Mahkeme, 23 yaşındaki Mahan Sadrat’ın yeniden yargılanma talebini Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 474. maddesi uyarınca kabul etmişti.
6 ayda 251 infaz
Uluslararası Af Örgütü ve İran Abdurrahman Boroumand İnsan Hakları Merkezi'nin yaptığı bir araştırma, İranlı yetkililerin 1 Ocak - 30 Haziran 2022 arasında en az 251 kişiyi infaz ettiğini ortaya koymuştu.
Sonuçları 27 Temmuz 2022'de paylaşılan araştırmaya göre, ülkede infaz edilen idamların bu hızla devam etmesi durumunda 2021'de kaydedilen toplam 314 infaz sayısı yakın zamanda geçilebilir.
Bu yıl gerçekleştirilen infazların 146'sının cinayetten hüküm giyenlere yönelik olduğu bilgisini paylaşan iki hak örgütü, infazlara ilişkin belgemele faaliyetlerine atıfta bulunarak söz konusu belgelerin "ölüm cezası uygulamalarının sistematik olarak, hiçbir şekilde adil olmayan yargılamalar sonucunda gerçekleştirildiğini ortaya koyduğunu" ifade etti.
Hak örgütleri ayrıca 2022'nin ilk 6 ayında idam edilen 86 kişinin "uluslararası hukuka göre ölüm cezasıyla sonuçlanmaması gereken, uyuşturucuyla bağlantılı suçlardan infaz edildiği" bilgisini paylaştı.
Pandeminin ilk iki yılının ardından ilk defa 23 Temmuz'da Fars eyaletinde bir erkek de halka açık bir şekilde infaz edilmişti.