Irak'ta alkollü içkilerin ithalatı ve satışı yasaklandı
Irak'ta hükümet 2016'dan bu yana yürürlüğe girmeyi bekleyen alkol satışı ve ithalatına ilişkin yasayı resmi gazetede yayımlayarak yasalaştırdı.
Irak'ta muhalefetin tüm itirazlarına rağmen alkol ithalatı ve satışını yasaklayan yasa yürürlüğe girdi. Cumartesi günü gümrük yetkililerine yeni yasayı uygulama talimatı veren hükümeti durdurmaya çalışan Iraklı Hristiyanlar, yasanın demokratik olmadığı gerekçesiyle mahkemeye başvurdu.
Alkol satışı, üretimi ve ithalatını yasaklayan yasa ilk olarak 2016'da Irak parlamentosunda kabul edilmişti. 25 milyon Irak Dinarı (yaklaşık 325 bin Türk Lirası) ceza öngören yasanın yedi yılın ardından yürürlüğe girmesi üzerine parlamentoda beş sandalyesi bulunan Babil Hareketi, azınlıkların haklarını hiçe saydığı ve özgürlükleri kısıtladığı gerekçesiyle yasayı mahkemeye taşıdı.
Muhalefetin iddiasına göre, söz konusu yasa iki hafta önce hükümetin yayınladığı ve gelecek dört yıl boyunca ithal edilen alkollü ürünlerden yüzde 200 oranında gümrük vergisi alınmasını öngören yasayla da çelişiyor.
Uzmanlar söz konusu yasağın alkol satışlarını kara borsaya düşürmekten başka bir işe yaramayacağını vurgularken, İslam hukukuna (şeriat) göre alkol tüketimi yasak olsa da kişisel özgürlükler alanına giren bu tip kararların yasaklama yöntemiyle verilmemesi gerektiğinin altını çiziyor.
Yasanın ne kadar katı bir şekilde uygulanabileceği ve Federal Yüksek Mahkeme'nin yasayı veto edip etmeyeceği merak konusu olmayı sürdürüyor. Irak'ta içki satışı şu anda ancak ruhsatlı barlardan veya marketlerden yapılabiliyor.