İki ülkede maymun çiçeğine 21 günlük karantina

İki ülkede maymun çiçeğine 21 günlük karantina

Britanya ve Belçika, virüse maruz kalanlarla ilgili 21 gün karantina kararı aldı. Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de vakaya rastlanmadığını açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO) Avrupa ülkelerinde yayılan maymun çiçeği (monkeypox) virüsü vakalarının kontrol edilebilir düzeyde olduğunu açıkladı.

BBC Türkçe’nin haberine göre DSÖ uzmanlarından epidemiyolog Maria Van Kerkhove, “Amacımız virüsün insandan insana geçmesini önlemek” dedi.

WHO yetkililerinden Rosamund Lewis de ellerinde virüsün mutasyona uğradığına dair bir bilgi olmadığını söyledi. Lewis şu ana kadarki verilerin, çiçek aşısının, maymun çiçeği virüsüne karşı yüzde 85 oranında etkili olduğunu gösterdiğini açıkladı.

  • Normalde sadece Afrika ülkelerinde görülen maymun çiçeği virüsüne son günlerde Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinde rastlandı. Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği virüsünün Avrupa, Amerika ve Avustralya kıtalarındaki 11 ülkede görüldüğünü, doğrulanan 80 vakanın yanı sıra 50 muhtemel vakanın da doğrulanmayı beklediğini açıkladı.

21 gün karantina

Britanya’da enfekte olanların veya risk taşıyanların 21 gün kendilerini izole etmeleri çağrısı yapıldı. Ülkede vaka sayısı 20’ye yükseldi.

Belçika’da da enfekte olanların 21 gün karantinaya alınmaları kararlaştırıldı.

Karantina kararını kamuoyuna duyuran Belçika Bakım ve Sağlık Ajansı'na bağlı uzmanlardan oluşan Risk Değerlendirme Grubu (RAG), maymun çiçeği virüsüne yakalanmış kişilerle yüksek riskli temasları bulunana kişilere; bağışıklığı azalmış kişiler, hamile kadınlar ve çocuklarla temas konusunda fazladan dikkatli olmalarını tavsiye etti.

Belçika'da doğrulanmış maymun çiçeği virüsü vakalarının sayısı üçe yükseldi. Vakaların tamamının iki hafta önce ülkenin ikinci büyük kenti Anvers'te (Antwerp) düzenlenen “Darklands” adlı fetiş festivali ile bağlantılı olduğu bildirildi. Yüksek riskli temasta bulunanların ise semptom geliştirip geliştirmediklerini kendileri takip etmesi istendi.

Belçika Bakım ve Sağlık Ajansı'ndan Joris Monens, “Hastalık yalnızca yakın temas yoluyla bulaşıyor, kısa süreli temas yoluyla değil ama yine de dikkatli olmalıyız” dedi.

Maymun çiçeği virüsü Belçika'dan önce Britanya, İspanya, Portekiz, İtalya, İsveç, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'nde görüldü. İspanya'da vaka sayısı 21'e yükseldi.

“Hastalık cinsel yönelimle ilişkili değil”

WHO Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Danışmanı Andy Seale, hastalığın herhangi bir cinsel yönelimle ilişkili olmadığını, bu yüzden toplumdaki bazı grupların etiketlenmesine karşı çıkmak gerektiğini söyledi.

Seale, bugüne kadar daha çok Afrika ülkelerinde görülmesi nedeniyle haber fotoğraflarında siyahların fotoğraflarının kullanıldığını, bunun da benzer bir etiketlemeye yol açabileceğini vurguladı.

Bakan Koca: Pandemiye yol açmaz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:

“Maymun Çiçeği Hastalığı konusunda kamuoyu müsterih olmalı. Hayvan kaynaklı olan, bazen insanlara da bulaşan bu hastalık bir pandemiye yol açmaz. Semptomların genellikle 2-3 hafta içinde kendiliğinden düzeldiği bilinmektedir. Afrika'da görülen hastalığa ülkemizde rastlanmamıştır.”

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü de şu bilgilendirmede bulundu:

“Hastalık, temas ve solunan büyük damlacıklar yoluyla, damlacık maruziyeti ile bulaşabiliyor. Hastalık genellikle kendi kendini sınırlar, ve semptomlar genellikle 14 ila 21 gün içinde kendiliğinden düzelir. Monkeypox hastalığı ile ilgili gelişmeler, Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi bildirimleri ve Uluslararası Sağlık Tüzüğü kapsamında, diğer ülkelerin uluslararası odak noktaları ile bilgi alışverişinde bulunularak, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar ve Erken Uyarı Dairesi Başkanlığımız tarafından yakından takip edilmektedir. Ülkemizde bugüne kadar vaka görülmemiştir.”

* Hastalığın etkileri, ilk nerede görüldüğü, tedavisi ve bulaşma şartlarına dair ayrıntılı habere buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.