İHD ve kayıp yakınları Rojhat Özdel için adalet istedi
İHD Hakkari şubesi ve kayıp yakınları, Rojhat Özdel için adalet talebinde bulundu.
İHD Hakkari şubesi ve kayıp yakınları, ‘Kayıplar bulunsun failler yargılansın’ talebiyle başlattıkları eylemlerin 120. Haftasında Yüksekova’nın Sanat Sokağı’nda bir araya geldi. Bu haftaki eylemde Rojhat Özdel için adalet talebinde bulunuldu.
Eyleme Yüksekova Belediyesi Eşbakanı Şadiye Kırmızıgül ve Dem Parti ilçe eşbaşkanı Ercan Sevmez de katıldı.
"Rojhat Özdel’in bedenine dipçiklerle işkence edildiğini anlattı"
Basın açıklamasını okuyan İHD Hakkari Şubesi yönetim kurulu üyesi Pınar Şen Zengin, 120. haftada, Veysel ve Reşit İşbilir kardeşlerin cenazelerinin Yüksekova da toprağa verileceği gün, evine ekmek götürmeye çıkan ve yapılan yürüyüş olaylarının çaprazında kurşunların hedefi olan Rojhat Özdel'in faillerini sorarak, "Esentepe yol ayrımında kitlesel yürüyüşten ayrılan Rojhat olayların çıkması ile birlikte çıkan kargaşada silahla vuruldu ve ağır yaralı bir halde yerde bekletildi. Olay yerinde ki görgü tanıklarının anlatımına göre ambulansın Rojhat’ın yaralı bedenine müdahale etmesine izin verilmemişti. Başka bir görgü tanığı ise yaralı halde yerde kan kaybeden Rojhat Özdel’in bedenine dipçiklerle işkence edildiğini anlattı" dedi.
Aradan geçen uzun süreden sonra ambulansın olay yerine gitmesine izin verildiğini ifade eden Şen, " Ambulansta ilk müdahaleyi gerçekleştiren ekip, Rojhat’ın yaralı bedenine müdahale etmek istediklerini lakin Rojhat’ın hayatını kaybettiğini gördüklerini anlattı" dedi.
"Hastaneye alınmayan aile bireyleri darp edildi"
Rojhat'ın haberini alan aile bireylerine de hukuksuzluk yaşatıldığına değinen Şen, "Hastaneye alınmayan aile bireyleri darp edildi. Dönemin milletvekillerinin dahi hastaneye girişlerine izin verilmedi. Gece geç saate ailenin katledilen evladını görmesi mümkün oldu. Akabinde Cenazenin teslim sürecinde ise yine bir çok hukuksuz durum yaşatıldı ve cenaze aileye teslim edildi" dedi.
Rojhat’ın akıbetinin faili meçhul bırakılmaması için ailesinin, Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığına başvuru yaptığına ama uzun bir sürümceme dönemi sonrasında dosyanın faili meçhul bırakıldığına değinen Şen, "Yapılan tüm soruşturmalar hukuksuz bir biçimde kapatıldı. Olayın ulusal medyaya yansıması, bir çok soru işaretinin varlığı ve birden fazla görgü tanığı olmasına rağmen bir aklama politikası ile dosyalar düşürüldü" dedi.
Şen, hukukun işlenmesi noktasında hiçbir kimsenin akıbetinin bu sonla bitmemesi için devleti ve yönetenleri hukukun içinde kalmaya davet ettiklerini belirtti.
"Gereken cezaları almalarını talep ediyoruz"
Rojhat Özdel’in faillerinin gün yüzüne çıkarılması gerektiğine vurgu yapan Şen, "Onu vuran ellerin ve akabinde ölümüne sebep olan kolluk kuvvetleri mensuplarının bir an önce ortaya çıkarılıp adil bir yargılama ile gereken cezaları almalarını talep ediyoruz" dedi.
Adalet talebi, 1 dakikalık oturma eylemiyle son buldu.