İHD Hakkari ve kayıp yakınları, Sibel Şedal için adalet istedi

İHD Hakkari ve kayıp yakınları, Sibel Şedal için adalet istedi

Hakkari İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınları, 134. haftadır süren eylemleri kapsamında Sibel Şedal için adalet istedi.

Hakkari İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınları, Sibel Şedal için adalet talebinde bulundu. 134. haftadır süren eylemleri kapsamında Yüksekova Sanat Sokağı'nda bir araya gelen grup, basın açıklaması yaptı.

“Türkiye’de 1600 hasta mahpus bulunmakta”

İHD Hakkari Eş Başkanı Sibel Çapraz, basın açıklaması öncesinde yaptığı konuşmada şunları belirtti: “Türkiye’de 1600 hasta mahpus bulunmakta ve bunların 700’e yakını ağır durumda. Bu mahpuslardan Metris Cezaevi’nde bulunan üç hasta mahpusa dikkat çekmek istiyorum. 85 yaşındaki Abdulkadir Buday, ALS hastası ve yatalak; Ergin Aktaş, iki kolu yok ve verem hastası; KOAH hastası Sedat Yıldırım, belden aşağısı felçli ve tekerlekli sandalyeye mahkum. Bu üç hasta mahpus, Metris R Tipi Cezaevi'nde bir hücrede tutuluyor. Yetkili mercilere sesleniyoruz; hasta mahpusların serbest bırakılmasını ve tedavilerinin dışarıda sağlanmasını istiyoruz”

whatsapp-image-2024-08-03-at-12-58-05.jpeg

Basın açıklamasını İHD Hakkari Sekreteri Pınar Şen okudu. Şen, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Sibel Şedal henüz 7 yaşındaydı. 25 Nisan 2000'de gece boyu süren mahalle ablukasında fiili bir sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Ertesi sabah ablukanın kalkması ile mahalle sakinleri ihtiyaçlarını giderebilmek için evlerinden çıkmaya başladı. 26 Nisan günü, evden dışarı çıkan Sibel, kardeşleri ve kuzenleri ile bölge polis kontrol noktasının hemen yanında oyun oynamaya başladı’’

İsmail Şedal, Velat Şedal ve Sibel Şedal hayatını kaybetti”

Pınar Şen, “Saat 13.00 sularında oyun oynayan Sibel, Azat, Fırat ve kuzenleri Velat ve İsmail mahalleye doğru yürümeye başladığında bir patlama sesi geldi. İsmail Şedal ve Velat Şedal olay yerinde, Sibel Şedal ise kaldırıldığı Yüksekova Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Olay yerine toplanan mahalleli, çocukların kontrol noktasına ait bir bombayı bulduğunu ve bu bombanın patlaması ile iki çocuğun hayatını kaybettiğini ileri sürdü. Büyük tartışmaların yaşandığı olay yerine iki saat boyunca ambulansın girişine izin verilmedi. Dönemin valisi, aile ile iletişim kurarak çocukların henüz küçük olduğu bahisle şikayetçi olmamaları konusunda bildirimde bulundu” ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2024-08-03-at-12-59-05.jpeg

“Yapılan tüm başvurular reddedildi”

Yapılan başvuruların reddedildiğini belirten Şen, açıklamasında, “Şedal Ailesi'nin ısrarlı hak arama mücadelesi, Yüksekova Savcılığı'nın kovuşturmaya yer olmadığına dair kararı ile sekteye uğratıldı. Yapılan tüm başvurular reddedildi. Sibel Şedal’ın akıbeti, yargı eli ile faili meçhul bırakıldı. Sibel Şedal’ın akıbetini sormaktan ve hak arama mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.