İHD Hakkari ve kayıp yakınları Resul Ercan için adalet istedi

İHD Hakkari ve kayıp yakınları Resul Ercan için adalet istedi

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi ve kayıp yakınları, 7 Haziran 1993 tarihinde öldürülen Resul Ercan için adalet talebinde bulundu.

İHD Hakkari Şubesi ve kayıp yakınları, 131. haftada Yüksekova Sanat Sokağı'nda bir araya gelerek bir basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Hakkari milletvekili Öznur Bartın, Yüksekova Belediye Eş Başkanı Soreş Diri, DEM Parti İlçe Eş Başkanı Ercan Sevmez, İHD Hakkari Eşbaşkanı Sibel Çapraz, DEM Parti İlçe Teşkilatı, eski Yüksekova Belediye Başkanı Salih Yıldız ve çok sayıda kişi katıldı.

whatsapp-image-2024-07-13-at-12-53-53-2.jpeg

“Zorla askeri araca bindirildi”

Basın açıklamasını İHD Hakkari Sekreteri Pınar Şen okudu. Pınar Şen, Resul Ercan'ın hayvancılıkla uğraştığını ve hayvanlarının otladığı Vezirli köyüne doğru yola çıktığını ifade etti. Şen açıklamasında, görgü tanıklarının anlatımına göre, Vezirli köyü yakınlarında ana cadde üzerinde yürüyen Resul Ercan'ın bölgede operasyona çıkmış bir askeri araç kafilesi tarafından durdurulduğunu ve zorla askeri araca bindirildiğini belirtti.

Aile, Ercan’ın gözaltında olmadığı bilgisini aldı

Açıklamada, Ercan’ın çiftçi olduğunu ısrarla dile getirmesine rağmen Kamışlı (sineva) Karakolu’ndan gelen ekiplerce gözaltına alındığı aktarıldı. Aile bireylerinin Sinava Karakolu'na gittiğinde, Ercan’ın burada olmadığı ve Tümen Komutanlığı'na gitmeleri gerektiği söylendiğini ifade eden Şen, tümen karakoluna giden aile üyelerinin yine Ercan’ın burada olmadığı ve gözaltına alınmadığı bilgisini aldıklarını söyledi.

whatsapp-image-2024-07-13-at-12-53-53.jpeg

Açıklamanın sonrasında kimliği belirsiz kişilerce Ercan’ın ailesinin tehdit edildiğini ve “Resul’u sormayın, akıbetiniz onun gibi olur” denildiği belirtildi.

“O günden sonra Resul Ercan’ın akıbetine rastlanmadı”

Şen, "O günden sonra bir daha Resul Ercan’ın akıbetine rastlanmadı. 7 Haziran 1993 tarihinde Kerem Ağa Köprüsü'nün altında çiftçiler bir erkek cesedi gördü. Görülen ceset Resul Ercan’a benzediği için ailesine haber verildi. Aile bireyleri, su kanalından Resul Ercan’ın işkence edilmiş ve ateşli silahla katledilmiş bedenini çıkardı" dedi.

Aile bireylerinin ilk başta baskıdan dolayı herhangi bir başvuru yapmadığını, ancak aradan geçen süre zarfında Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulunduğunu belirten Şen, tanıkları dinleyen savcılığın Ercan’ın gözaltına alındığını doğrulasa da, cezasızlıkla dosyayı kapattığını ifade etti.

whatsapp-image-2024-07-13-at-12-53-53-1.jpeg

“Mücadelemiz devam edecek”

Şen, son olarak yetkililere seslenerek, gözaltında insan kaybetmenin bir insanlık suçu olduğunu vurguladı ve "Her şart ve koşulda Resul Ercan’ın akıbetini sormaya ve etkin bir soruşturma ile bu suçu işleyenlerin ceza aldığını görene kadar mücadelemiz devam edecek" dedi

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.