İHD Hakkari Şubesi'nden kayyım ataması ve toplumsal olaylar raporu
İHD Hakkari Şubesi, Hakkari Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ın görevden alınması ve yerine kayyım atanmasını kapsayan bir rapor sundu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi, Hakkari Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ın görevden alınması ve yerine kayyım atanması ile ilgili kapsamlı bir rapor sundu. Raporda, bu gelişmelerin ve sonrasında yaşanan toplumsal olayların ayrıntıları paylaşıldı. Açıklama, İHD Yüksekova Temsilciliği'nde, İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve İHD yöneticilerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda İHD Hakkari Şube Eşbaşkanı Sibel Çapraz tarafından yapıldı.
"Kürt iradesi yok sayılıyor"
Toplantı öncesi konuşan İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Kürtlerin iradesinin yok sayıldığını ve belediyelerin gasp edildiğini ifade etti. Ayrıca, Akış'ın aday gösterilmesinin eleştirilere neden olduğunu ve 10 yıldır süren davasının, seçilmesi nedeniyle haksız bir şekilde cezalandırıldığını kaydetti. Keskin, Kürtlerin sivil siyasetteki mücadelesine devam ederken cezaevine girme tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını vurguladı.
"Kayyım ataması siyasi bir karardır"
Raporu açıklayan İHD Hakkari Şube Eşbaşkanı Sibel Çapraz, Mehmet Sıddık Akış'ın görevden alınmasının İçişleri Bakanlığı tarafından soyut gerekçelerle yapıldığını belirtti. İçişleri Bakanlığı'nın, sosyal medyada soruşturma detaylarını paylaşmasının "masumiyet karinesini ihlal" ettiğini ifade eden Çapraz, bakanlığın soruşturma ve kovuşturma dosyalarını kayyım atamasına gerekçe olarak gösterdiğini söyledi. Çapraz, İçişleri Bakanlığı'nın bu açıklamaları ve uzaklaştırma kararının hukuki değil, siyasi bir karar olduğunu vurguladı.
“DEM Parti ablukaya alındı ve giriş çıkışlar kapatıldı”
Raporda, kayyım atamasının ardından Hakkari ve çevresindeki kentlerde 10 gün boyunca gösteri ve toplantıların yasaklandığı, meclis üyelerinin belediyeye alınmadığı ve polis müdahalesinin yoğun olduğu bildirildi. İçişleri Bakanlığı'nın sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımların "masumiyet karinesini ihlal" ettiğini belirten Çapraz, DEM Parti'nin ablukaya alındığını ve giriş çıkışların kapatıldığını söyledi. Oturma eylemi yapan milletvekillerine ve sivil toplum temsilcilerine polis tarafından biber gazı ve tazyikli su ile müdahale edildiği, iki gazetecinin fenalaşıp hastanede tedavi altına alındığı ifade edildi.
Akış'ın karar duruşması sırasında adliye binasının tellerle çevrildiği ve polis ablukasına alındığını belirten Çapraz, adliye önüne kimsenin gitmesine izin verilmediğini söyledi. Adliye binasına alınan avukatların üç defa kimlik kontrolünden geçirildiğini, ancak duruşma salonunun girişinde kimlik kontrolü yapılmak istendiğini ancak sonrasında vazgeçildiğini ifade etti. Çapraz, Hakkari Milletvekili Vezir Parlak'ın polis kalkanı darbesiyle parmağının kırıldığını ve anayasal düzlemde uygulanan anti-demokratik uygulamaların bir milletvekilinin dokunulmazlığına rağmen şiddetini ortaya koyduğunu belirtti.