İHD Hakkari Şubesi’nden adalet nöbeti

İHD Hakkari Şubesi’nden adalet nöbeti

Hakkari İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi, Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanmasına karşı ildeki STK’larla birlikte adalet nöbeti başlattı.

Hakkâri KESK toplantı salonunda düzenlenen toplantıya, KESK bileşenleri, İHD Hakkari, ÖHD Hakkari, DEM Parti Van Milletvekili Mahmut Dindar, Hakkari Meclis Üyeleri ve DEM Parti Hakkari İl Yönetimi katıldı. Basın açıklamasını Hakkari İHD sekreteri Pınar Şen okudu.

Şen, 3 Haziran 2024 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından Hakkari Belediye Başkanı M. Sıddık Akış’ın 2014 yılındaki bir dava bahane edilerek gözaltına alınıp yerine kayyum atanmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Türkiye'nin demokratik bir rejimde kabulü mümkün olmayan uygulamalara maruz kaldığını ve otoriter rejim baskısı altında olduğunu belirtti.

Şen, özellikle 19 Ağustos 2016 tarihinin önemli olduğunu belirtti. Şen, bu tarihte belediyelere kayyum atanmasının yolunu açan 411 Sayılı Torba Yasa tasarısının TBMM’den geçirilememesi üzerine, 1 Eylül 2016 tarihli 674 Sayılı KHK ile 5393 Sayılı Belediye Kanununun 45. maddesinde değişiklik yapılarak kayyum atama yetkisi alındığını, belediyelerin taşınır mallarına el koyma ve çalışanlarını görevden uzaklaştırma yetkisinin de valilik ve kaymakamlıklara verildiğini anlattı.

Şen, 674 Sayılı KHK'ye dayanarak 2016 yılında DBP'li toplam 95 belediyenin eş başkanlarının görevden alındığını ve yerlerine vali ve kaymakamların kayyum olarak atandığını, bu hukuksuzluğun 'terör' kavramı üzerinden meşrulaştırılmaya çalışıldığını savundu.

Ayrıca, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden sonra da bu politikanın devam ettiğini, 19 Ağustos 2019 tarihinden itibaren 3’ü büyükşehir, 5’i il, 33’ü ilçe ve 7’si belde belediyesi olmak üzere toplam 48 HDP belediyesine kayyum atandığını söyledi.

 Yüksekova Haber
Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.