İHD Hakkari Şubesi ile kayıp yakınları, Şengül ve Öztürk için adalet istedi

İHD Hakkari Şubesi ile kayıp yakınları, Şengül ve Öztürk için adalet istedi

İHD Hakkari ve kayıp yakınları, Naci Şengül, Salih Şengül, Hayrettin Öztürk ve diğer köylüler için adalet talebinde bulundu.

Hakkari İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınları, 133. haftadır süren eylemleri kapsamında Yüksekova Sanat Sokağı'nda bir araya geldi. Bu haftaki basın açıklamasını İHD Hakkari Eş Başkanı Sibel Çapraz yaptı.

Çapraz, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“133 haftadır Hakkari'den gözaltında kaybetme suçunun cezasız bırakılmasına itiraz ettiklerini belirten Çapraz, "Hükümeti ve adli makamları, kaybedilenlerin varlığının inkârı ve kaybedenlerin cezasız bırakılmalarından ibaret olan gözaltında kayıplar politikasından vazgeçmeye çağırıyoruz"

whatsapp-image-2024-07-27-at-12-33-53-1.jpeg

Olayın detayları ve adalet talebi

Çapraz, 24 Temmuz 1994 tarihinde Şemdinli'nin Ortaklar Köyü Ormancık mezrasına Yarbay Ali Çamurcu'nun başında bulunduğu Jandarma ekibi tarafından yapılan baskın sorasında yaşananları şöyle anlattı: "Askerler, insanları evlerinden çıkarıp köy meydanına topladı. Erkekler çırılçıplak soyuldu, köylülere ağır işkenceler yapıldı. Tepki gösteren iki kadın ağır şekilde şiddet gördü. Evler yakıldı, hayvanlar telef edildi."

Naci Şengül ve beraberindeki 6 kişinin, diğer köylülerin gözü önünde işkenceye uğrayarak gözaltına alındığını belirten Çapraz, olayın duyulmasının ardından köye gelen Salih Şengül, Hayrettin Öztürk ve diğer 5 köylünün de gözaltına alındığını söyledi. Gözaltına alınmamak için direnen bir yurttaşın ise köy meydanında öldürüldüğünü ifade etti.

"Dosya kapatılmaya çalışıldı"

Çapraz, olay sonrası yapılan çağrıların yanıtsız kaldığını, dönemin Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Sema Pişkinsüt'ün dosyayı TBMM'ye taşımasına rağmen, dosyanın gündemleştirilmeden kapatılmaya çalışıldığını belirtti.

14 köylüden bir daha haber alınamadığını ifade eden Çapraz, Naci Şengül, Salih Şengül, Hayrettin Öztürk'ün ailelerinin cumhuriyet savcılığına başvuruda bulunduğunu, ancak resmi kurumların olayı inkar ettiğini ve takipsizlik kararı ile başvuruları sümenaltı ettiğini söyledi.

whatsapp-image-2024-07-27-at-12-33-53.jpeg

2011 yılında, olaya tanıklık eden bir erin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na mektup göndererek, köylülerin ağır işkencelere maruz kaldığını ve tabur içinde açılan bir çukura götürülerek öldürüldüklerini beyan ettiğini belirten Çapraz, bu beyanın savcılık tarafından araştırıldığını, ancak Yarbay Ali Çamurcu ve Astsubay Fatih Akça'nın yargılanması için izin verilmediğini söyledi.

"Sorumlular yargılansın"

Çapraz, "30 yıldır Naci Şengül, Salih Şengül, Hayrettin Öztürk ve katledilen diğer köylüler için adalet arıyoruz. Gözaltında işkence ile katledilen insanlarımızın hayatları, kanun maddeleri içindeki sınırlamalara tabi tutulmadan insanlığa karşı işlenmiş suçlar gerekçesi ile ele alınmalı ve sorumlular bir an önce adil bir yargı önünde hesap vermelidir" dedi.

Sibel Çapraz, yetkililere seslenerek, "Naci Şengül, Salih Şengül, Hayrettin Öztürk ve diğer köylülerin akıbeti açıklansın, sorumlular yargılansın" çağrısında bulundu.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.