HDP’den kanun teklifi: Kadınlara hijyen ürünleri ücretsiz sağlansın
HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, 15-49 yaş aralığında tüm kadınlara regl dönmelerinde kullanmış oldukları hijyen ürünlerinin tamamının ücretsiz sağlanmasına ilişkin kanun teklifi verdi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, 15-49 yaş aralığında tüm kadınlara regl dönmelerinde kullanmış oldukları hijyen ürünlerinin tamamının ücretsiz sağlanmasına ilişkin kanun teklifi verdi.
“Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” başlığında Meclis Başkanlığı’na sunulan kanun teklifinin gerekçesinde pandeminin de etkisiyle toplumsal yoksulluğun arttığı belirtildi.
Artan toplumsal yoksullukta da en çok kadın ve çocukların etkilendiği ifade edilerek, “Covid-19 salgını başlangıcında, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından açıklanan verilere göre, salgınının dünya genelinde yoksul kadın oranını artıracağını fakat hükümetlerin sosyal hizmetler bakımından kapsamlı stratejiler geliştirmeleri karşısında yüzlerce kadın ve kız çocuğunun yoksulluktan kurtulabilmesinin mümkün olabileceği belirtilmiştir. Nitekim yoksul insanlar temel ihtiyaç maddelerini stoklayamadığından ve evde kalamayacak durumda olduğundan, yoksulluk covid-19'un maruziyetini ve etkisini artıran etmenlerden olmuştur” denildi.
İSKOÇYA İLK ÜLKE
Kadın yoksulluğun arttığı bu süreçte devletler tarafından alınan önlemlerin bu gerçeğe göre şekillenmesinin belirtildiği önergede, “Kadınların yoksulluğunu derinleştiren önemli bir başlık ise, regl dönemlerinde kullanmış oldukları hijyen malzemelerinin ücret karşılığı satılmasıdır. İçerisinde bulunduğumuz salgın döneminde; İskoçya'da parlamento oybirliğiyle regl dönemi ürünlerinin ücretsiz olmasına izin veren yasayı onaylarken kadınlara yönelik hijyen ürünlerini bedava sunan ilk ülke olarak tarihe geçti. İskoçya’nın ardından İngiltere ise kadınların regl döneminde kullandığı hijyen ürünlerinden vergi alımını kaldırdı” ifadelerine yer verildi.
İKİNCİ KUŞAK SAĞLIK HAKKI İHLALİ
Bir kadının ortalama hayatının 2 bin 535 gününde regl olduğunun belirtildiği önergenin devamında şunlar kaydedildi: “Sağlık ile ilgili bu durum karşısında ped veya tampona ihtiyaç duyulmakta ve ne yazık ki ülkemizde de bu ürünler fahiş fiyatlara satılmaktadır. Temel ihtiyaçlar arasında olan bu ürünlere ulaşamamak ‘regl yoksulluğu’ olarak tanımlanmaktadır. Türkiye’de ise en çok mevsimlik tarım işçileri, mülteciler ve büyük kentlerin yoksul kesimlerinde yaşayan kadınlar ve kız çocukları, regl yoksulluğu ile mücadele etmek zorunda kalmaktadır. İkinci kuşak haklar arasında sayılan sağlık hakkı pozitif statüde bir hak olarak belirlenmiştir. Kadınlara hijyen ürünlerinin para karşılığı satılması ikinci kuşak haklardan sağlık hakkının ihlal edilmesine yol açmaktadır. Tüm bu sebeplerle kalıcı ve eşitlikçi politikalar belirlenmeli, kadınların regl dönemlerinde kullanmak zorunda olduğu ped ve tampon gibi ürünlere ücretsiz erişim yasal zemin ile sağlanmalıdır.”