Hasan Dinç: Derecik her yere uzak olduğu gibi her şeyden de uzak
Yeniden Refah Partisi Derecik Belediye Başkan Adayı Hasan Dinç, Yüksekova Haber’e projelerini anlattı.
31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde Yeniden Refah Partisinden aday olan Avukat Hasan Dinç, aday olmasına Derecik gençlerinin vesile olduğunu belirterek, “Halkın talebine cevap olarak aday oldum. Derecik için yapılması gereken çok şey var. Bizden önce hiç kimse hiçbir şey yapmadı anlamına gelmiyor. Bizim bizden önceki başkanlardan farkımız dil. Biz diyalog çağında dil kullanacağız. Bir kere her şeyden önce var olduğumuzu ispatlayacağız” dedi.
“Biz tarımı hayvancılığı unuttuk. Her şeye 30 yıl ara verdik”
Tüm mahallelerde çocuk oyun parkları kurmayı hedeflediklerini belirten Dinç, “Çalışan çocuklu annelere kreş projemiz var. Derecik’teki gençlere dönük bir spor kulübü ve dershane projemiz var. Derecik her yere uzak olduğu gibi her şeyden de uzak. Biz tarımı hayvancılığı unuttuk. Her şeye 30 yıl ara verdik. Bilenler gitti, kalanlar bilmiyor. Biz artık öncülük yapacağız. Tarıma öncülük yapacağız. Belediye bedava kepçe vereceğine bedava traktör verecek. Saat sınırlaması koymayacağız, ne kadar ekiyorsan ekimin bizden. Bununla da bırakmayacağız elindeki bütün hasılatının garantörü biz olacağız” dedi.
"Un, Ekmek, Tahin Fabrikaları, güneş enerjisi üretimi…"
Un fabrikası kuracaklarını belirten Dinç, “Daha sonra belediye bünyesinde bir ekmek fabrikası kuracağız. Tespitlerimize göre Derecik’te 183 yoksulluk sınırının altında yaşayan aile var. Bu ailelere yıl boyunca ücretsiz ekmek vereceğiz. Derecik’e bir tahin fabrikası kurma projemiz var. Sınır kapısındayız, ürettiğimiz her şeyi buradan satabiliriz. Diyelim ki satmadım, benim zaten elimde yoksulluk sınırının altında 183 ailem var. Ben bu ailelere zaten gıda yardımı yapmayacak mıyım? Gidip zincir marketlerden alacağıma kendi tahinimi kendi ailelerime dağıtmış olurum. Bu fabrikalar yoluyla yaklaşık 130 kişiye istihdam sağlayacağız. Derecik’te ciddi bir orman arazisi var ve bu arazinin içerisinde orman vasfını kaybetmiş araziler var. Bu arazilerde özel teşebbüsle güneş enerjisi sistemlerini kurarak enerji üreteceğiz. Ürettiğimiz elektriği satma sıkıntımız yok. Su paketleme tesisi kurma projemiz var. Bu ve bunun benzeri fabrika projelerimizle yaklaşık 400 kişiyi istihdam etmeyi hedefliyoruz” dedi.
‘Düzgün bir kentleşmeye gidemezsek sadece başkalarının sömürdüğü bir alan oluruz’
Derecik Sınır Kapısında yaklaşık 1500 kişinin günlük 300 lira için çalıştığını belirten Dinç, “Herhalde Hindistan’da bile 200 liraya çalışan kimse yok. Eğer biz halk olarak ve belediye öncülüğünde düzgün bir kentleşmeye gidemezsek sadece başkalarının sömürdüğü bir alan oluruz. Bu bağlamda bizim hedefimiz belediye öncülüğünde fabrikalaşıp istihdam yaratmaktır. Halka dilekçe yaz gel sana para verelim demeyeceğiz. Dilekçeni yaz sana iş verelim diyeceğiz. Belediye fakir fukarayı doyurma yeri değil, yol gösterme yeridir. Belediyeye yeni kaynaklar oluşturmaya çalışacağız. Derecik Belediyesi’nde kurulduğundan bu yana o kadar yanlış bir borçlanmaya gidilmiş ki belediye şuanda faizin fazini veriyor. 2.5 Milyon’a yapılmış su ihalesinin şu ana kadar 13 Milyon ödemesi yapılmış halen 7-8 Milyon borç kalmış” dedi.
'Ankara, Van ve Hakkari’de hasta ve hasta yakınları için misafirhaneler açacağız'
İlçedeki sağlık problemlerine değinen Dinç, “Belediyeye gelen dilekçelerin %80’i hastalıklarla ilgili. Kanser vakalarında çok ciddi artış var. Kemoterapi için Ankara’ya 2 haftada bir gitmek zorunda olan çok sayıda vatandaşımız var. Ankara’da, Van’da ve Hakkari’de kadın ve erkek için ayrı ayrı misafirhaneler açacağız. Senin bir evin var artık orada. Diyeceğiz ki al raporunu gel, benden para isteme, benden mekan, kalacak yer iste. Diğer projemiz seyir tepesi projesi. Derecik’te yaşam alanları 800 metreden başlıyor 1600 metreye kadar çıkıyor. Derecik doğa harikası bir yer. Vapur tepe ile ilgili projemiz var. Derecik’e dışarıdan gelen insanların burada para harcayabilecekleri alanlar oluşturacağız. Yollarla ilgili projelerimiz var. Önce yolları yapıp, her şeyi yoldan sonra konuşacağız. İlçemizde toplu taşıma yok. Derecik’te 6 farklı toplu taşıma ağı kuracağız. İlçemizde ticari taksi bile yok. Bu sorunları da orta vadede çözüme kavuşturmaya çalışacağız” dedi.
'Derecik’in en büyük problemi siyasi kültür'
Derecik’in en önemli probleminin siyasi kültür problemi olduğunu ifade ederek, “Derecik’te ‘ben aile reisiysem bütün aile aynı şeyi düşünmeli’ anlayışı var. Hiçbir eve, hiçbir haneye bana oy verecek misin diye sormuyoruz. Gidip projelerimizi anlatıyoruz. Kazanan her kim olursa olsun gider tebrik eder, aynı zamanda bu 5 yıllık süreçte karşısında çok iyi bir muhalif olacağım. Ben seçildiğimde özellikle bugün bana alkış tutan gençler, siz 21 Mart’tan sonra muhalif pozisyonuna geçeceksiniz. Dershane nerede, kreş nerede diye sormanız gerekecek. Özellikle gençlere diyorum 2 şeyden dolayı bana oy verin diyorum. Eğer liyakatli olduğuma inanıyorsan oy ver. Eleştirebiliyorsan oy ver. Aksi takdirde sen feodalizme yine farkında olmadan destek veriyorsun demektir. Eğer 31 Marttan sonra da bana alkış tutmaya devam edersen beni başına okumuş bir ağa olarak getirmiş olacaksın. Bizi ayakta tutan sizi alkışlarınız değil, eleştirileriniz olacaktır” dedi.