“Hakim ve savcı yardımcılığı” dönemi başlıyor

“Hakim ve savcı yardımcılığı” dönemi başlıyor

TBMM’ye sunulan düzenlemeyle, yargıda, “hakim-savcı yardımcılığı” dönemi başlayacak.

Düzenlemeye göre, hakimlik ve savcılık sınavını kazananlar, “yardımcı” sıfatını kazanacak. Adalet Bakanlığı, kimlerin hakim, kimlerin savcı yardımcısı olacağına karar verecek. Yapılacak temel eğitim, adliyelerde, istinaf mahkemeleri ve Yargıtay’da görevlendirme ve son eğitim süreçlerinden sonra hakim ve savcı yardımcıları yeniden sınava girecek. Bu sınav sonunda gerekli ortalamayı tutturanlar mülakata alınacak. Sözlü sınav sonunda başarılı olanlar hakim ya da savcı olarak göreve başlayacak.

Ak Parti’li vekillerin imzasıyla TBMM’ye sunulan yargı paketi teklif metninde, “hakim ve savcı yardımcılığı” döneminin temel eğitim dönemi, görev dönemi ve son eğitim döneminden oluşacağı belirtildi.

Temel eğitim ve son eğitimin Türkiye Adalet Akademisi tarafından verileceği, görev döneminin ise yargı mercilerinde geçirileceği kaydedildi.

Teklife göre, süreç şöyle işleyecek:

  • Hakim ve savcı yardımcıları atanmalarının ardından eğitime alınacak. Temel eğitim döneminde kimin hakim, kimin savcılığa atanacağı Adalet Bakanlığı tarafından belirlenecek.
  • Temel eğitim döneminin sonunda, hakim ve savcı yardımcıları yazılı sınava alınacak. Sınavdaki sıralamaya göre, hakim ve savcı yardımcıları bakanlığın belirlediği ilk derece yargı yerlerindeki il ve ilçelerde görevlendirilecek. Bu isimler, istinaf, Yargıtay ve Danıştay’da da görev yapabilecek.
  • Hakim ve savcı yardımcıları bu süreçte soruşturma ve davalarda hakim ve savcılara yardımcı olacak, verilen iş ve işlemleri yapacak.

Eğitici hakim-savcılar

  • Adalet Bakanı, hakim-savcı yardımcılarını eğitmek üzere “eğitici” hakim ve savcıları görevlendirecek. Hakim-savcı yardımcıları belirlenen eğiticilerin görevli oldukları yerlerde görev yapacak. Bu süreçte iki kez ara sınav yapılacak.
  • Görev dönemini tamamlayanlar Adalet Akademisi’nde son eğitime alınacak. Daha sonra yazılı ve sözlü sınava tabi tutulacak. Sözlü sınava, o güne kadar yapılan sınavlardan en az yetmiş puan alanlar girebilecek.
  • Nihai puan, temel eğitimdeki sınavın yüzde 10’u, ara sınavların ortalamasının yüzde 30’u ve son yazılı sınavın yüzde 60’ı esas alınarak hesaplanacak.
  • Bu puanları tutturamayanlar ikinci kez sınava alınacak. Yine yeterli puan alamazlarsa hakim ve savcı yardımcılıkları son bulacak.
  • Sözlünün ardından yazılı sınavlar nihai puanının yüzde 50’si, sözlü sınav puanının yüzde 25’i, görev ve eğitim dönemdeki puanlarının yüzde 25’i esas alınarak ortalama hesaplanacak. Ortalaması 70 ve üzeri olanlar göreve atanabilecek.

İlk üçe girenler kuraya dahil olmayacak

  • Sınavlar sonunda ilk üçe giren isimler, kura çekmeyecekler ve boş olan yerlerden tercih ettiklerinde göreve başlayabilecekler.

Taşınmaz satış sözleşmesini noterler yapacak

  • Teklife göre, taşınmaz satış sözleşmesini, tapu müdürlüklerinin yanı sıra artık noterler de yapabilecek.

Teklifte, yüksek yargıyı ilgilendiren düzenlemeler de yer aldı. Daha önce çıkartılan kanunla, Danıştay’ın daire sayısının 2022’de 10’a düşürüleceği düzenlenmişti. Teklifte, iş yükü nedeniyle daire sayısını azaltma düzenlemesinin dört yıl sonra yürürlüğe girmesi öngörüldü.

Yargıtay’ın daire sayısı ise daha önce 46’dan 24’e düşürülmüştü. Teklifte, buna uygun olarak Birinci Başkanlık Kurulu’nun üye sayısının da düşürülmesi düzenlemesi yer aldı. Ancak üye olanların iki yıl görev yaptıktan sonra yeniden seçilememesi kuralı kaldırıldı.

Teklifte, Adalet Bakanlığı ve HSK teftiş kurullarının iki yılda bir mahalinde denetim yapmaları kuralı da getiriliyor.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.