Gazze'de can kaybı 61 bini aştı

Gazze'de can kaybı 61 bini aştı

Filistin hükümetinin Medya Ofisi, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 61 bin 709’a ulaştığını açıkladı.

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, Şifa Hastanesi avlusunda düzenlediği basın toplantısında 471 gündür süren saldırılara ilişkin bilgi verdi. Maruf, saldırılar sonucu 47 bin 487 cenazenin hastanelere ulaştığını, 14 bin 222 kişinin ise enkaz altında kaybolduğunu belirtti. Yaralı sayısının ise 111 bin 588’e ulaştığını aktardı.

Sağlıkçılar ve gazeteciler de hedef oldu

İsrail saldırılarında bin 155 sağlık çalışanı, 205 gazeteci ve 194 sivil savunma görevlisinin hayatını kaybettiğini belirten Maruf, Gazze'de 6 binden fazla kişinin alıkonulduğunu ve hapishanelerde işkence altında öldürülenler olduğunu ifade etti.

2 milyon kişi yerinden edildi

Yaklaşık 2,3 milyon nüfuslu Gazze Şeridi’nde 2 milyon kişinin yerinden edildiğini söyleyen Maruf, bazı kişilerin en az 25 kez göç etmek zorunda kaldığını vurguladı.

İsrail’in 9 bin 268 katliam gerçekleştirdiğini belirten Maruf, tüm fertleri öldürülen 2 bin 92 ailenin nüfustan silindiğini açıkladı.

Kadın ve çocuk ölümleri

İsrail saldırılarında 17 bin 881 çocuğun öldüğünü, 38 bin çocuğun yetim kaldığını aktaran Maruf, hayatını kaybeden kadın sayısının ise 12 bin 316 olduğunu belirtti.

İnsani yardım dağıtan 736 kişi ile 3 bin 500 memurun da saldırılarda yaşamını yitirdiği ifade edildi.

50 milyar dolarlık zarar

İsrail’in saldırıları nedeniyle Gazze’deki toplam zararın 50 milyar dolara ulaştığını belirten Maruf, konut sektörüne verilen zararın 25 milyar doları aştığını söyledi. Gazze’de 450 bin konutun zarar gördüğünü, 170 bin konutun tamamen, 80 bin konutun büyük ölçüde, 200 bin konutun ise kısmen yıkıldığını aktardı.

Ateşkes ve esir takası süreci

Hamas ile İsrail arasında 19 Ocak’ta varılan ateşkes ve esir takası anlaşması kapsamında, 27 Ocak’ta Netzarim Koridoru Filistinlilerin güneyden kuzeye geçişine açılmıştı.

Refah Sınır Kapısı ise 1 Şubat’ta hasta ve yaralıların tahliyesi için açıldı. Esir takasının ilk dört aşamasında, İsrail cezaevlerindeki 583 Filistinli ile Gazze’deki 13 İsrailli ve 5 Taylandlı esir serbest bırakılmıştı.

Anlaşmaya göre, 42 gün sürecek ilk aşamada 1900’ün üzerinde Filistinli esir ve 33 İsrailli esirin serbest bırakılması bekleniyor.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.