Gazetecilik örgütleri: İçinde basının sesi olmayan basın yasası olmaz
Sansür yasasının Ekim'e ertelenmesini sevindirici ama yeterli bulmayan basın meslek örgütleri "Böylesine kritik bir yasa yapma süreci, günü kurtarmak adına siyasi hesaplara kurban edilmeyecek kadar yaşamsaldır" açıklaması yaptı.
Kamuoyunda ‘sansür yasası’ olarak adlandırılan, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifinin görüşülmesinin Ekim’e ertelenmesiyle ilgili basın meslek örgütleri bir açıklama yaptı.
Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, DİSK Basın-İş, Gazeteciler Cemiyeti, Haber-Sen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası ortak kaleme aldığı açıklamada yasa teklifinin geri çekilerek yeni yasama yılına ertelenmesinin sevindirici bulduklarını ancak yeterli olmadığını ifade etti.
Yasa teklifinin mevcut haliyle yeniden Meclis gündemine getirilmemesini isteyen basın meslek örgütleri “Eğer basın ile ilgili bir kanun düzenlemesi yapılacak ise aynı hata tekrarlanmadan bu kez basın meslek örgütleriyle birlikte hazırlanmalıdır” dedi.
"Siyasi hesaplara kurban edilmeyecek kadar yaşamsal"
Kapsamlı bir basın yasasının hazırlanması için her türlü çabaya ve çalışmaya hazır olduklarını belirtten meslek temsilcilieri açıklamalarında "İçinde basının sesi olmayan basın yasası olmaz" ifadesini kullandı. Demokratik ve insan haklarına saygılı bir yasa istedi:
“Bugün; basın ve ifade özgürlüğü ile halkın haber alma hakkının en geniş anlamda yaşama geçeceği; demokratik standartları yüksek, Anayasaya ve çağdaş hukuk normlarına uygun, dünyada hızla değişen ve gelişen iletişim ve haberleşme süreciyle uyumlu, mağduriyetleri gideren bir yasa yapma sürecinin tam zamanıdır. Böyle bir yasa çalışmasına basın meslek örgütleri olarak her türlü katkıyı vermeye hazırız. Ayrıca, özellikle dezenformasyon ve dijital alanla ilgili düzenlemelerde konunun uzmanlarına ve ilgili STK'lara danışılmasının öneminin altını çizmek istiyoruz.
“Toplumsal olarak bugünümüzü ve yarınımızı çok yakından ilgilendiren böylesine kritik bir yasa yapma süreci, günü kurtarmak adına siyasi hesaplara kurban edilmeyecek kadar yaşamsaldır.
“Sonuç olarak; haftalardır TBMM zemininde, kendi çalışma alanlarımızda, yazılı ve görsel medyada, sosyal mecralarda ve meydanlarda yüksek sesle dile getirdiğimiz eleştiri ve önerilerimizin dikkate alındığını umuyor, teklifin yeni yasama yılına ertelenmesinden duyduğumuz temkinli memnuniyeti bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Ve herkesin içine sinecek, bütün toplumu kucaklayacak temiz bir sayfa açmaya, bu kapsamda da sil baştan yepyeni bir yasa çalışmasına her türlü katkıyı vermeye basın örgütleri olarak; ‘varız, hep birlikte buradayız’ diyoruz."