Gazeteciler Rusya’dan kaçıyor: 150'den fazla gazeteci ülkeden çıktı
Savaş döneminde artan baskıyla birlikte Rusyalı gazeteciler ülkelerini terk etmeye başladı. Şimdiye kadar Türkiye’ye 15 kadar gazetecinin geldiği tahmin ediliyor.
Rusya’da Ukrayna’yı işgalden sonra artan baskılar karşısında gazeteciler çareyi ülkeyi terk etmede buldu. 150’den fazla gazeteci Rusya’dan çıkış yaptı.
Özellikle ‘sahte haber paylaşımını’ suç sayan, orduyu itibarsızlaştıran ve Rusya'ya karşı yaptırım çağrısında bulunan haberlere karşı 15 yıl hapis cezası getiren tasarının dört gün önce (4 Mart) yasalaşmasının ardından ülkeden çıkışlar hız kazandı.
Ülkeden çıkış yapan gazetecilerin genellikle bağımsız medyaya mensup çalışanlar olduğu belirtilirken Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye’ye ‘şimdilik’ 15 Rusyalı gazetecinin geldiğini söyledi.
Gazetecilerin isimleri güvenlik nedeniyle paylaşılmazken haber sitesi Meduza’nın Moskova’daki haber odasının neredeyse tamamının (yaklaşık 20 kişi) Rusya’dan ayrıldığı gelen bilgiler arasında.
Yine ülkeden ayrıldığı söylenenler arasında Rusya'nın en büyük muhalif kanalı olan TV Rain'den Tikhon Dzyako da var.
“Yerel basın örgütleri dayanışma içinde olmalı”
bianet’e bilgi veren Önderoğlu, “Rusya, gazetecileri uzun yıllar sansür uğratıp ‘yabancı ajan’ statüsüyle taciz ederken, Ukrayna işgali sonrası Batı medyasını kapatması ve ulusal medyaya ne yazacağını dikte etmesi gazetecilere ülkeyi terk etmekten başka çare bırakılmadı” dedi.
Gazetecilerin birçoğunun güvenli bir bölgeye erişmek için Türkiye’ye geldiğini söyleyen Önderoğlu “Buradan ailelerinin bir parçasının yaşadığı veya kendi dilleri ve kültürlerinde habercilik yapabilecekleri ülkelere gitmeyi amaçlıyorlar” diye konuştu.
Rusya’dan kaçan gazetecilerin genellikle Gürcistan ve Doğu Avrupa’ya ulaşmaya çalıştığını anlatan Önderoğlu Türkiye’nin bir transit ülke konumunda bulunduğunu da söyledi.
Önderoğlu Rusya ve Ukrayna’da daha da kötüye gidebilecek şartlar nedeniyle yerel basın örgütlerinin hazırlıklı olmasını isterken, “Özellikle barınma ve temel ihtiyaçlar konusunda yerel örgütlerimizin inisiyatif ve kampanya geliştirmeleri şu an için oldukça önemli gözüküyor” dedi.