Engelli çalışan sayısı pandemide azaldı
TOHAD Başkanı Süleyman Akbulut 'Engelliler çok ciddi ayrımcılığa ve hak kaybına maruz kalıyorlar' dedi.
Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği (TOHAD) 2020 Yılı İzleme Raporu sonuçları açıklandı. Rapora göre 2019’da 126 bin 670’e varan engelli işçi çalışan sayısı, 2020 yılında yaşanan pandemi ve ekonomik kriz sebebiyle 102 bin 523’e düştü.
TOHAD Başkanı Süleyman Akbulut, “Şu an Türkiye’de en temel sorunumuz engelli hakları ile ilgili bir mevzuat çıkarılmış durumda ama mevzuat uygulamaya geçmiyor. Engellilerin hakları geriliyor. Türkiye’de engellilerin sorunu merhamet ve yardım temelli olarak görülüyor ama bu bir hak meselesidir” diye konuştu. TOHAD’ın Hrant Dink Vakfı Sivil Toplumu Güçlendirme Hibe Programı desteği ile yürüttüğü Engelli Hakları İzleme Çalışması kapsamında hazırlanan raporda, engellilerin yaşadığı hak ihlallerinin Adalet Bakanlığı tarafından istatistiğinin tutulmadığına değinildi.
MAĞDUR SAYISI GÖRÜNENDEN FAZLA
Rapora göre 2020 yılı içerisinde medyaya yansıyan fiziksel, cinsel şiddet içeren 84 farklı olay yaşandı. Cumhuriyet’ten Zehra Özdilek’in haberine göre raporda, “Bazı haberlerde mağdur engelli sayısı tam olarak belirlenemediğinden toplam mağdur sayısı tespit edilememekle birlikte, mağdur engelli sayısının görünenden çok daha fazla olduğu açıktır. Özellikle cinsel istismar ve saldırı olaylarının çoğu zaman tesadüfen ya da hamilelik sonucu ortaya çıkması, yaşanan olayların ortaya çıkan olaylardan çok çok daha fazla olduğunu ortaya koymaktadır” ifadelerine yer verildi.
Rapora göre 2019 yılında 126 bin 670’e varan engelli işçi çalışan sayısı, 2020 yılında yaşanan pandemi ve ekonomik kriz nedeniyle 102 bin 523’e düştü. Bu bağlamda istihdam bir yıl içinde yüzde 19 oranında düşerken bu düşüşün 2021 yılında şiddetlenerek artmasının beklendiğine dikkat çekildi. Raporda, “Engelli aylıkları her yıl, yeterli artış yapılmadığı için alım gücünü kaybetti” denildi.
‘ENGELLİLER ÇOK CİDDİ AYRIMCILIĞA VE HAK KAYIPLARINA MARUZ KALIYOR’
TOHAD Başkanı Süleyman Akbulut “Engelliler çok ciddi ayrımcılığa ve hak kaybına maruz kalıyorlar. Kamu kurum ve kuruluşlarının yetkililerinin engellilerle ilgili yasalarının uygulanması konusunda ciddi bir eylem planı ortaya koyması ve ilgili yerlerin uyarılması gerekiyor. Sorunu bir insan hakları sorunu olarak ele almaları gerekiyor” diye konuştu.