Düşünmez, sertifikasız personel sorununu TBMM'ye taşıdı
Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na verdiği soru önergesinde, diyaliz ünitelerinde sertifikasız personel çalışmasının devam ettiğini ve bu durumun diyaliz teknikerlerinin istihdamını olumsuz etkilediğini vurguladı.
Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'na diyaliz teknikerleri ve sertifikasız sağlık personeli konularında bir soru önergesi verdi. Önergede, 1 Mart 2019 tarihinde yürürlüğe giren diyaliz yönetmeliğinin uygulanmadığı belirtilerek, diyaliz ünitelerinde hala sertifikasız personelin çalıştığına dikkat çekildi.
Düşünmez’in önergesinde, Sağlık Bakanlığı’nın 1 Mart 2020 tarihine kadar sertifikasız personelin diyaliz ünitelerinden çekilmesini ve sonrasında tüm sertifikasız çalışanların bu ünitelerden çıkarılmasını öngördüğü, ancak bu düzenlemenin hayata geçirilmediği vurgulandı. Bu durumun, üniversite hastaneleri, kamu hastaneleri ve özel sektörde diyaliz teknikerlerinin istihdamını olumsuz etkilediği ifade edildi.
Önergede, diyaliz teknikerliği bölümünde aktif olarak çalışan tekniker sayısının 1715’in üzerinde olduğu, buna karşın sertifikasız sağlık personelinin sayısının 1850’nin üzerinde olduğu belirtildi. Ayrıca, mevzuat gereği 5 diyaliz makinesine bir diyaliz teknikerinin düşmesi gerektiği ancak mevcut mevzuatın hasta sayısındaki artışı karşılamadığı vurgulandı. Türkiye'de 70.000’den fazla Hemodiyaliz hastası ve 4.000’den fazla periton diyalizi hastasının bulunduğu, hastalık yoğunluğundaki artışa rağmen mevzuatın güncellenmediği ve sertifikasız personelin hâlâ çalıştığı ifade edildi.
Düşünmez, sertifikasız personelin eğitim eksiklikleri nedeniyle hastalara sağlıklı diyaliz tedavisi uygulayamadığını ve bu durumun hastaların kanının hemolize uğramasına neden olduğunu belirterek, Sağlık Bakanlığı’ndan konu hakkında bir açıklama ve çözüm beklediklerini ifade etti.
Düşünmez’in önergesinde şu sorular yer aldı:
- Diyaliz teknikerliği bölümünden mezun binlerce diyaliz teknikeri, Üniversite hastanelerinde, Kamu hastanelerinde ve özel sektörde yeterince istihdam edilememektedir. 1 Mart 2019 tarihinde çıkarılmış olan diyaliz yönetmeliğine göre, diyaliz ünitelerinde sadece diyaliz teknikerleri ile hizmet verilmesinin planlandığı belirtilmesine rağmen binlerce sertifikasız sağlık personeli çalıştırılmasının sebepleri nelerdir?
- Diyaliz teknikerlerinin yaşadığı sorunlarla ilgili ve diyaliz ünitelerinde çalışan sertifikasız personellerin yaratmış olduğu sorunlarla ilgili olarak bir denetim yapılmış mıdır ya da yapılacak mıdır?
- Bakanlığınızca 1 Mart 2019 tarihinde çıkarılmış olan diyaliz yönetmeliğinin günümüze uyarlanarak uygulanmasına dair bir çalışma yapılacak mıdır?
- Ataması yapılmayan binlerce Diyaliz teknikerinin hakkı olan atamalarla ilgili ne tür çalışmalar yapılacaktır?