DSÖ: Yoksullar kilitlenirken, zenginler açılıyor
DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, aşıların küresel dağılımındaki dengesizliğe dikkat çekerek “Bu, iki yönlü bir pandemi yarattı: Yoksullar kilitlenirken, zenginler açılıyor” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Delta varyantının dünya çapında hasara yol açtığını belirterek, "Başka bir enfeksiyon ve ölüm dalgasının ilk aşamalarındayız" dedi.
Ghebreyesus, Tokyo'da düzenlenen Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) oturumunda ve Dünya Ticaret Örgütü ile diyolog toplantısında pandeminin geldiği noktaya ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
Pandemi ne zaman bitecek?
Sık sık pandeminin ne zaman biteceği sorusuyla karşılaştığını söyleyen Ghebreyesus'un yanıtı şöyle:
"Cevabım da aynı derecede basit: dünya onu bitirmeyi seçtiğinde pandemi sona erecek. Bulaşmayı önleyecek ve hayat kurtaracak araçlara sahibiz. Ortak hedefimiz, gelecek yılın ortasına kadar her ülkenin nüfusunun yüzde 70'ini aşılamak olmalıdır."
Aşıların yüzde 75'i 10 ülkeye gitti
Ghebreyesus "Şüphesiz, ilk bildirilen vakaların üzerinden bir yıldan kısa bir süre sonra COVID-19'a karşı güvenli ve etkili aşıların geliştirilmesi, onaylanması ve kullanıma sunulması, çarpıcı bir bilimsel başarı ve pandemiyi kontrol altına almak için çok ihtiyaç duyulan bir umut kaynağıdır" dedi.
Ancak aşıların küresel dağılımında şok edici bir dengesizlik olduğunu belirten Ghebreyesus şöyle konuştu: "Bu, iki yönlü bir pandemi yarattı: Yoksullar kilitlenirken, zenginler açılıyor."
Ghebreyesus dünya çapında 3,5 milyardan fazla aşı dağıtıldığını, ancak bunların yüzde 75'inden fazlasının sadece on ülkeye gittiğini duyurdu.
Hedeflere ulaşmak için 11 milyar doz aşı gerek
Aşı eşitsizliğinin sadece ahlaki bir başarısızlık değil, aynı zamanda epidemiyolojik ve ekonomik bir sorun olduğunu ifade eden Ghebreyesus, hedeflerini şöyle özetledi:
"Küresel hedeflerimiz, Eylül ayına kadar her ülke nüfusunun en az yüzde 10'unu, yıl sonuna kadar en az yüzde 40'ını ve gelecek yılın ortasına kadar yüzde 70'ini aşılamak. Bunlar, pandemiyi sona erdirmek için birlikte ulaşmamız gereken kritik kilometre taşları."
Bu hedeflere ulaşmak için 11 milyar doz aşıya ihtiyaçları olduğunu belirten Ghebreyesus, bu noktada mevcut arz boşluğunu doldurmak için acil doz paylaşımının hayati önem taşıdığını vurguladı.