DSÖ: Çikolata ürünlerine bağlı 151 salmonella vakası var
Vakaların yüzde 89'unu 10 yaş altı çocuklar oluştururken, 21 vakada kusma, mide bulantısı ve kanlı ishal gibi ağır belirtiler görülüyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO), Belçika'daki Kinder çikolata ürünlerinin fabrikasında salmonella bakterisi tespit edilmesinin ardından dünya genelinde çikolata ürünleriyle bağlantılı 151 salmonella enfeksiyonu bulunduğunu açıkladı.
Vakaların yüzde 89'unu 10 yaş altı çocuklar oluştururken, 21 vakada kusma, mide bulantısı ve kanlı ishal gibi ağır belirtiler görülüyor.
DSÖ'den yapılan yazılı açıklamada, salmonella vakalarına ilişkin güncel bilgiler ve DSÖ üyesi ülkelere tavsiyeler paylaşıldı.
Açıklamada, şimdiye kadar insan vücuduna bulaşan salmonella ile aynı genetik yapıya sahip bakterilerin Belçika'nın Arlon kentindeki Kinder fabrikasında, Aralık 2021 ve Ocak 2022'de yapılan teftişler sırasında hammadde içeren bazı tankerlerde tespit edildiği aktarıldı.
Fabrikada gerekli hijyen tedbirleri alınıp ürünlerdeki salmonella testinin negatif çıkması sonucu Arlon'daki fabrikada üretilen Kinder ürünlerinin Avrupa'ya ve dünyaya dağıtıldığı kaydedildi.
151 salmonella vakasının 65'inin İngiltere, 26'sının Belçika, 25'inin Fransa, 10'unun Almanya, 15'inin İrlanda, 4'ünün İsveç ve 2'sinin Hollanda'da görüldüğü bilgisi paylaşıldı. Lüksemburg, Norveç, İspanya ve ABD'de ise birer vaka görüldüğü bildirildi.
Salmonella enfeksiyonu kaynaklı can kaybı ise henüz yaşanmadı.
Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 19 Nisan'da, Kinder marka ürünlerin ithalatında salmonella analizi yapılması zorunluluğu getirmişti.
Bazı Avrupa ülkeleri de salmonella salgınıyla arasında bir bağlantı olduğu şüphesiyle Kinder çikolata ürünleri geri çağrılmıştı.
"Salmonella krizinde yönetim eksikleri var"
Öte yandan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Belçika'da üretilen 'Kinder' markalı bazı ürünlerde tespit edilen Salmonella bakterisine ilişkin Türkiye'de yürütülen sürece ilişkin bir açıklama yaptı.
Açıklamada, salmonella krizinde yönetim eksikleri olduğu belirtildi. Şube Yönetim Kurulu Üyesi F. Nevin Eren, "Satış yerlerinin kontrolü Bakanlık tarafından yapılabilmesi için hangi ürün nerelere dağıtıldığı bilgisinin Üretici Firma tarafından Bakanlık ile paylaşması ve nerelerden toplatıldı bilgisinin de Bakanlık ve Firma tarafından kamuoyuna açıklanması gerekirdi.
"Daha olayın boyutu bilinmiyor. Tek parti üründe mi görüldü, tek hammadde mi tespit edildi, o fabrikadan çıkan tek üründe mi? Bakanlığımız Türkiye'de bulunan üretici firmanın yaptığı ticarete ilişkin izlenebilirlik kontrolü yaptı mı? Bilmiyoruz. Kontrol ettiyse uygun mu, ceza kesti mi? Bilinmiyor. Bakanlık aynı ürünün ticaretini yapan diğer firmaları da kontrol etti mi? Onların toplandığına dair kamuoyu açıklaması da yok" dedi.