Dr. Yaviç: Aşı bilgilendirmesi Kürtçe yapılmalı
Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Dr. Hüseyin Yaviç, bölgedeki aşılama oranının düşük olmasında anadilde bilgilendirme yapılmamasının etkili olduğunu belirtti.
Van, aşılama oranının en düşük olduğu kentler arasında yer alıyor. Kentteki aşılama oranı halen yüzde 50'ye ulaşmadı. Sağlık Bakanlığı verilere göre, şu ana kadar kentte toplam 436 bin 367 aşı yapıldı. Bu aşıların 323 bin 362'sini ise birinci doz aşılar oluşturuyor. Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Dr. Hüseyin Yaviç, aşıyla ilgili bilgilendirme çalışmasının anadilde yapılmaması ve Sağlık Bakanlığı’na karşı oluşan güvensizlik nedeniyle aşılama oranının istenilen düzeyde olmadığını kaydetti.
ANADİLDE BİLGİLENDİRME
Toplumsal bağışıklık için aşının şart olduğunu vurgulayan Yaviç, 14 Ocak’ta başlayan aşı programında istenilen düzeyin yakalanamadığına dikkati çekti. Bu kentlerden birisin Van olduğunu kaydeden Yaviç, "Van’da şu an aşı oranı yüzde 44’lerde gözüküyor. Pandemi sürecinde aşı temininde ciddi sıkıntılar oldu. Sağlık Bakanlığı’nın uyguladığı tutarsız politikaların vatandaşlarda yarattığı güven sorunu aşı sürecine yansıdı. Özelikle planlamalar yapılırken bölgesel koşullar gözetilmedi. Bölgemizde aşıyla ilgili bilgilendirmelerin Kürtçe yapılmaması gibi. Bu nedenle aşı oranları beklenen seviyede değil. Toplumsal bağışıklığı sağlamak için en az 6 aylık süreçte yüzde 70’lerde aşılama yapılması lazımdı. Şu an bu hedeften çok uzağız" dedi. Kimsenin aşı olmakta tereddüt etmemesi gerektiğini ifade eden Yaviç, "Bu hem kendimizi korumanın hem de toplumu korumanın tek etkili yoludur” diye kaydetti.
REHAVET UYARISI
Pandeminin halen devam ettiğine dikkati çeken Yaviç, olası bir rehavetin vaka sayısında tekrardan artışa neden olacağı uyarısında bulundu. Tedbirlerin elden bırakılmaması ve fiziki mesafe kurallarına uyulmasını isteyen Yaviç, "Aşı yaşı düştükçe aşı oranları da düşüyor. Pandemi sürecinde bilimsellikten uzak dönem dönem normalleşme adımları atıldı. Bu normalleşme adımları toplumda yanlış algıların oluşmasın neden oldu. Halen ölümlerin olması ve belli oranlarda vakalar, pandeminin halen devam ettiği anlamına geliyor. Dolayısıyla bu kademeli normalleşme adımlarına bağlı olarak halkta oluşacak olan yanlış algı ve rehavetin tekrar vaka sayılarının artışına sebep olabilir” dedi.
VAKA ORANI
Son açıklanan verilere göre vakalarda artış yaşanan yerlerden birisin de Van olduğunu söyleyen Yaviç, "Bu oran, yüz binde 76 gibi bir vaka sayısının olduğunu gösteriyor. Daha önceki dönemlerde daha düşüktü bu oran. İşletmeler, kalabalık ortamlar, toplu ulaşım araçlarında ve yetersiz havalandırmaların olduğu yerlerde tedbirlerin devam etmesi lazım. Yoksa farklı piklere neden olabileceği unutulmamalıdır” diye uyardı.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI
Yaviç, sağlık emekçilerinin yaşadıkları sorunlara da değinerek, şöyle devam etti: "400 sağlık çalışanın yaşamını yitirdiği bir süreci yaşadık. Bu sürecin tüm yoğunluğu sağlık çalışanları yaşadı. İzin, emeklilik ve istifa hakları engellendi. Son dönemlerde aile hekimleri üzerinde aşı oranlarının düşüklüğü gerekçe gösterilerek aile hekimlerinin yıllık izin talepleri ret edildi. Dolayısıyla pandemi sürecinde yaşanan yoğunluğun ve bu ağır tablonun tüm yükünü sağlık çalışanlarına yüklemek, sağlık çalışanlarının tek başına cevap vereceği bir durum değil. Bu süreçte sağlık çalışanlarının desteklenmesi, yıllık izin haklarının yerine getirilmesi, farklı planlamalarla bu sürecin daha rahat geçirilmesi sağlanmalıdır.”