DFG: Seçim yaklaştıkça basına yönelik baskılar da artıyor
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği'nin (DFG) raporuna göre Mart'ta 16 gazeteci gözaltına alındı, 1 gazeteci tutuklandı.
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) aylık olarak yayımladığı ‘Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporunu’nun Mart 2023 sayısına göre Türkiye 14 Mayıs seçimlerine cezaevinde 87 gazeteciyle gidiyor.
Seçim güvenliğinin ana unsurlarından olan basın özgürlüğünün abluka altında olduğunu belirten DFG seçim tarihi yaklaştıkça basına yönelik baskının arttığını söylüyor.
Raporda “İktidar yanlısı haber yapmayan her gazeteci, her haber sitesi, ajans, radyo ve televizyon kanalı hedef alınıyor, cezalar yağdırılıyor.” diyen DFG suçlamaların kaynağı olarak ‘dezenformasyon yasasını’ gösteriyor.
“Gazetecilere yönelik gözaltılarda son dönemde iktidar tarafından ‘dezenformasyon yasası’ denilen ama bizlerce ‘sansür yasası’ olarak kabul edilen maddeler kullanılıyor. Seçimler yaklaştıkça iktidarın politikalarına karşı sesini yükselten, rahatsızlıklarını dile getiren yurttaşlara mikrofon uzatan gazeteciler, bu yasa kapsamında gözaltına alınmaya, haklarında dava açılmaya devam ediliyor” diyor.
Gözaltılar, tutuklamalar, engellemeler
DFG’nin paylaştığı verilere göre Mart ayı içerisinde 8 gazeteci saldırıya uğradı, 16’sı gözaltına alındı ve 1’i de tutuklandı. 4 gazeteci kötü muameleye maruz kaldı, 112 gazeteci haber takibi yaparken engellendi.
4 gazeteci hakkında soruşturma, 5’i hakkında ise dava açıldı. 41 ayrı yargılamanın devam ettiği Mart’ta gazetecilere 2 yıl hapis ile 48 bin 746 TL para cezası verildi. 2 gazeteci de işten çıkartıldı.
8 internet sitesi kapatılırken 330 habere ve 1084 sosyal medya içeriğine erişim engeli getirildi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, gazetecileri hedef alan, hakaret içerikli açıklamalar yaptı. TV yayınında tutuklu bir siyasetçi olan Selahattin Demirtaş’ın kitabından söz eden programcıyı “provakatörlük yapma” diye hedef aldı ve kanalı da ceza vermekle tehdit etti. Nitekim bu açıklamanın ardından Halk TV’ye ceza verdi. RTÜK Mart’ta 13 program durdurma 10 da para cezası kesti.
Diyarbakır’da 8 Haziran’da düzenlenen operasyonda tutuklanan 16 gazeteciye dair iddianame 10 ayın ardından tamamlandı. Savcılık tarafından Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesine sunulan iddianameye dair henüz bir karar çıkmadı. 28 Mart’tan bu yana iddianame inceleniyor.