Derecik’te 'ters laleler' doğayı renklendirdi
Hakkari’nin Derecik ilçesinde baharın müjdecisi ters laleler (Guldexwîn) açtı. Yaylaları süsleyen çiçekler, doğaseverlerin ilgisini çekti.
Hakkari, Van ve Şırnak’ta ağırlıklı olarak yetişen ve yörede “Guldexwîn” ya da “Guldexun” olarak bilinen ters laleler, karların erimesiyle birlikte yeniden doğayla buluştu. Baharın gelişiyle birlikte Derecik ilçesine bağlı Sılo Yaylası’nda açan ters laleler, doğaya renk katarken doğaseverleri de bölgeye çekmeye başladı.
Yöre halkı tarafından “ağlayan gelin” olarak da adlandırılan bu endemik bitki türü, özellikle yayla ve dağlık alanlarda yetişiyor. Son günlerde etkili olan yağışların ardından güneşli havayı fırsat bilen vatandaşlar, yaylalara çıkarak hem piknik yaptı hem de doğanın sunduğu güzelliği fotoğrafladı.
Derecikli doğasever Siraç Sevik, “Her yıl bu zamanlarda dağlara çıkar, ters laleleri görmek isteriz. Guldexwîn bizim kültürümüzde önemli bir yere sahiptir. Hem duygusal anlamı var hem de doğal güzelliği büyüleyici” dedi.
Bir diğer doğasever Serhat Kazak ise, “Bu çiçeklerin korunması lazım. İnsanların gelip koparmadan sadece fotoğraf çekmesi en doğrusu. Ters lale, bu coğrafyanın simgelerinden biri” diyerek farkındalık çağrısında bulundu.
Melih Akbaş da, “Sılo Yaylası’nda açan laleler gerçekten görülmeye değer. Baharın geldiğini en güzel bu çiçeklerle anlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Uzmanlar, nesli tehdit altında olan ters lalelerin korunması gerektiğini belirterek, koparılmasının cezai yaptırımları olduğuna da dikkat çekiyor. Ayrıca, ters lalelerin ömrünün sadece 3 hafta olduğu ve bu kısa süre içinde doğada solgunlaşarak kaybolduğu ifade ediliyor.

