BM Genel Kurulu toplantısı öncesi “Kuzeybatı Suriye” çağrısı
Kuzeybatı Suriye’ye sınır ötesi yardım ulaştırılmasını öngören karara Rusya vetosunun görüşüleceği toplantı öncesi açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü, BM Genel Kurulu’nu “yardımın devamlılığını sağlamak için sorumluluk almaya” çağırdı.
Uluslararası Af Örgütü, 21 Temmuz'da düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantısı öncesinde açıklama yaptı.
BM'nin kuzeybatı Suriye'ye sınır ötesi yardım ulaştırılmasını öngören kararına Rusya vetosunun görüşüleceği toplantı öncesi açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard, "Üye devletler, hayati öneme sahip insani konuların BM Güvenlik Konseyi'nde siyasi bir pazarlık kozu olarak istismar edilmesine izin vermemeli" dedi.
Rusya 8 Temmuz'da, BM'nin Suriye'ye, Suriye hükümetinin izni olmadan sınır ötesi yardım yapmasına izin veren Konsey kararını veto etmişti.
BM Güvenlik Konseyi üyeleri, Rusya'nın bu vetosundan 4 gün sonra, sınır ötesi görev süresinin dolmasının ardından yapılan bir anlaşma ile birlikte Rusya'nın talebine uymuş ve Bab El-Hava sınır kapısının yalnızca altı ay daha açık kalmasını öngören kararı onaylamıştı.
Genel Kurul Başkanı, ayrıca tüm BM üyeleriyle veto edilen kararı tartışmak üzere genel kurulu toplantıya çağırmıştı.
"Aksi, yaşam hakkının ihlali demek"
Bu bağlamda yarın gerçekleştirilecek BM Genel Kurulu toplantısına ilişkin konuşan Af Örgütü Genel Sekreteri Callamard, "Bu toplantı, BM Genel Kurulu'nun, insani yardıma en çok ihtiyaç duyan insanları ödün vermeksizin korumak yönünde sorumluluk almasının başlangıcı olmalı" dedi.
Callamard, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:
Genel Kurul şunu kesin surette ortaya koymalı: Uluslararası hukuk açık ve net; ihtiyaç sahiplerine insani yardım ulaştırmak için Güvenlik Konseyi iznine gerek olmamalı.
"Suriye hükümeti ve Rusya'nın veto yetkisi, kuzeybatı Suriye'de insani yardıma ihtiyaç duyan milyonlarca sivile yardım sağlanmasını engellememeli; zira bu, sivillerin yaşam hakkının, barınma, su ve hijyen koşulları dahil olmak üzere yeterli yaşam standardı hakkının ve sağlık hakkının ihlali kapsamına girer. BM Genel Kurulu ve diğer aktörler arkalarına yaslanıp milyonlarca kişinin insani yardım erişimini kaybetme riski altına girmesini bekleyemez.
"Ayrıca, Rusya hükümetinin veto yetkisini bir kez daha, bu önemli sınır geçişini Ocak ayında süresi dolduğunda nihayet kapatmak için kötüye kullanmayacağından da emin olamazlar. Hayat kurtarıcı yardımların, ihtiyacı olan Suriyelilere ulaştırılmasına devam edilmesini garanti etmek için ellerinden geleni yapmak zorundalar."