BBC: Suriye'de askerler ve Esad'ın ailesi uyuşturucu ticareti yapıyor
BBC Arapça Servisi ve araştırmacı gazetecilik ağı OCCRP, yaptıkları ortak bir araştırma sonucunda, Suriye ordusunun önde gelen isimlerinin ve Esad ailesinin 'captagon' ticareti yaptığını ileri sürdü.
Suriye ordusunun önde gelen isimlerinin ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın ailesinin milyarlarca dolarlık uyuşturucu ticareti yaptıkları iddia edildi.
BBC Arapça Servisi ve araştırmacı gazetecilik ağı OCCRP, yaptıkları ortak araştırmada, Avrupa Birliği (AB) ve ABD'nin amfetamin benzeri bir uyuşturucu olan 'captagon' ticaretiyle bağlantılı olarak yaptırım uyguladığı Esad'ın iki kuzeninin yanı sıra başka üst düzey Suriyeli yetkililerin de bu ticarete karıştığını gösteren kanıtlar bulduklarını yazdı.
'4'ÜNCÜ TÜMEN İLE KOORDİNELİ ÇALIŞIRDIK'
Adının açıklanmaması koşuluyla BBC'ye konuşan bir asker, asker arkadaşlarının aylık maaşının 150 bin Suriye Lirası'ndan az olduğunu, birçoğunun gelirlerini artırmak için yerel çapta uyuşturucu satıcısına dönüştüğünü ve bunun onlar için rutin hale geldiğini söyledi.
Biriminin yerel captagon ticaretindeki rolünü açıklamasını istenen asker, "Fabrikaya gitmemize izin verilmed. Bir buluşma yeri seçerlerdi ve biz de Hizbullah'tan satın alırdık. Malları alır ve hareketimizi kolaylaştırmak için 4'üncü Tümen ile koordineli çalışırdık" dedi.
4'ÜNCÜ TÜMENİ MAHİR ESAD YÖNETİYOR
Askerin bahsettiği 4'üncü Tümen'in Suriye ordusundaki görevi, hükümeti iç ve dış tehditlerden korumak olarak biliniyor. Tümen, 2018'den beri Devlet Başkanı Beşar Esad'ın küçük kardeşi Mahir Esad tarafından yönetiliyor. Batılı ülkeler Mahir Esad'a, Suriye'de iç savaşı sırasında gösterileri acımasız yöntemlerle bastırması nedeniyle yaptırım uyguluyor. Mahir Esad'ın adı ayrıca kimyasal silah kullanıldığı iddialarında da geçiyor.
Suriye ordusundan kaçan eski bir subay ise araştırma kapsamında gazeteciler ile paylaştığı bilgide, "Suriye'de savaş sırasında subayların ve rütbelerin içinde bulunduğu zorlu mali koşullar nedeniyle, 4'üncü Tümen'in birçok üyesi kaçakçılık yaptı. Suriye'deki kontrol noktalarından geçebilen tek birim buydu. O nedenle tümendeki subayların araçları; aşırılık yanlılarının taşınmasında, silah ve uyuşturucu ticaretinde kullanılmaya başlandı" dedi.
'PATRON' KİM?
Esad ailesinin uyuşturucu ticaretine karıştığına dair daha fazla kanıt bulduğunu yazan BBC, Lübnan ve Suriye vatandaşı olan Hassan Daqqou isimli iş insanının Lübnan basınında 'Captagon Kralı' olarak anıldığını hatırlatarak, Daqqou hakkında Malezya'da açılan bir davanın dosyasındaki belgelerde Daqqou'nun 'Patron' dediği birine gönderdiği WhatsApp mesajlarının ekran görüntülerine ulaştıklarını yazdı.
Söz konusu numaranın Tümgeneral Ghassan Bilal'e ait olduğu iddia edildi. General Bilal ise Mahir Esad'dan sonra 4'üncü Tümen'de 2 numaralı ismiydi. Buna göre, WhatsApp mesajlarında Daqqou, 'Patron' ile Captagon olduğuna inanılan 'malların', Suriye'de 4'üncü Tümen'in büyük bir üssünün bulunduğu Saboora kasabasına taşınmasını ve güvenlik izinlerinin yenilenmesini tartışmıştı. BBC, "'Patron' gerçekten General Bilal ise konuşma Suriye'nin en kıdemli subaylarından birinin milyarlarca dolar değerindeki yasa dışı Captagon ticaretiyle bağlantılı olduğunu anlamına geliyor" yorumunda bulundu.