Başkan Tekin, açıklanan yurt dışı çıkış harcı üzerine konuştu: "Yoksulluk artacak"

Başkan Tekin, açıklanan yurt dışı çıkış harcı üzerine konuştu: "Yoksulluk artacak"

Hakkari Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Tekin, açıklanan yurt dışı çıkış harçları üzerine konuştu.

Hakkari Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Tekin, yurt dışı çıkış harcının 150 TL'den 500 TL'ye yükseltilmesini değerlendirdi. Tekin, yapılan bu zamla birlikte Hakkari'deki ekonomik zorlukların daha da derinleşeceğini belirtti.

“%233 bindirimle yüksek bir zam uygulanmış durumda”

Tekin yaptığı açıklamada, "Yurtdışı çıkış harcı 150 TL’den 500 TL’ye çıkarıldı. Bundan sonra her yıl yeniden değerleme oranında artacak. Belirlenen 500 TL yurtdışı çıkış harcı, kamuoyuna ilk yansıtılan 3000 TL’nin altıda, ancak mevcut 150 TL’nin %233 fazlasıdır. Kamuoyuna 3000 TL yansıtılarak daha sonra 500 TL’ye düşürüldü şeklinde bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Oysa ki burada bir indirim söz konusu olmadığı gibi %233 bindirimle yüksek bir zam uygulanmış durumda" ifadelerini kullandı.

“Yoksulluk daha da derinleşecek”

Muharrem Tekin, bu uygulamanın Anayasa’da yer alan seyahat özgürlüğünü ihlal ettiğini ve tamamen kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Tekin, "Bu zamla birlikte, iki ülkeye sınırı olan ve sınır kapılarından binlerce ailenin geçimini sağladığı Hakkari ilimizde yoksulluk daha da derinleşecek. Sanayinin, tarımın ve hayvancılığın olmadığı ilimizde insanlarımız, bavul ticareti dediğimiz günü birlik geçişlerle yaşamlarını idame etmeye çalışıyorlar. Ekonomik zorluklar karşısında geçim sıkıntısı yaşayan vatandaşlarımızın tek geçim kaynakları gümrük kapılarıdır. Ancak yurtdışı çıkış harcının 500 TL’ye çıkarılmasıyla, insanların bu geçim kaynağı da kesilmiş olacak. Ve zaten yoksul olan Hakkari daha da yoksullaşacak," dedi.

Son olarak Tekin, yurtdışı çıkış harcının tamamen kaldırılması gerektiğini ifade etti.

 Yüksekova Haber
 Yüksekova Haber
Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum