Bartın'dan TBMM'ye anadilde eğitimle ilgili araştırma önergesi

Bartın'dan TBMM'ye anadilde eğitimle ilgili araştırma önergesi

Hakkâri Milletvekili Öznur Bartın, Türkiye’de anadilde eğitim hakkının anayasal güvence altına alınması için TBMM’ye araştırma önergesi sundu.

Dem Parti Hakkâri Milletvekili Öznur Bartın, 21 Şubat Dünya Anadili Günü kapsamında Türkiye’de anadilde eğitim hakkının anayasal güvenceye alınması amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) araştırma önergesi sundu.

Önergede, Türkiye’de 20. yüzyıldan itibaren uygulanan tekçi devlet politikalarının, Türkçe dışındaki dillerin kamusal alanda kullanımını kısıtladığı vurgulandı. UNESCO’nun Dünya Tehlike Altındaki Diller Atlası’na göre Türkiye’de 18 dilin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtilerek, anadilde eğitimin temel bir insan hakkı olduğu ifade edildi.

Bartın, önergesinde Kürtçe, Zazaca, Arapça, Lazca ve Çerkezce gibi dillerin eğitimde ve kamusal alanda yer bulmasının önündeki yasal engellerin kaldırılması gerektiğine dikkat çekti. Anadilde eğitimin bireylerin kimliklerini koruması, kültürel zenginliklerin sürdürülebilmesi ve eğitimde eşitlik ilkesinin sağlanması açısından kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

Önerge gerekçesinde, 1925’te kabul edilen Şark Islahat Kanunu başta olmak üzere, yıllar içinde anadil üzerindeki baskı politikalarının sürdüğüne dikkat çekildi. OHAL ve Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile Kürtçe yayın yapan medya kuruluşlarının kapatıldığı, kamu hizmetlerinde ve eğitimde Kürtçe başta olmak üzere birçok dilin kullanımının yasaklandığı ifade edildi.

Öznur Bartın, uluslararası sözleşmelere de atıfta bulunarak, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Avrupa Konseyi’nin Avrupa Bölgesel ve Azınlık Dilleri Şartı’nın anadilde eğitimi desteklediğini belirtti. Türkiye’nin taraf olduğu bu sözleşmelere uygun hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Bartın, anadilde eğitim için yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.

Önerge kapsamında, TBMM’de bir araştırma komisyonu kurulması ve anadilde eğitimin anayasal güvence altına alınması için gerekli yasal adımların atılması talep edildi.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum