Bartın, tarihi Şapatan Köprüsü'nün yıkılmasını meclise taşıdı

Bartın, tarihi Şapatan Köprüsü'nün yıkılmasını meclise taşıdı

Öznur Bartın, Şemdinli'deki tarihi köprünün yıkılmasına tepki göstererek Kültür ve Turizm Bakanı'ndan köprüyle ilgili detaylı bilgi talep etti.

Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a yazılı olarak cevaplandırılmasını talep ettiği soru önergesinde, Şemdinli ilçesinde bulunan tarihi Altınsu (Şapatan) Köprüsü'nün yıkılmasını dile getirdi.

Köprünün 1800'lü yıllarda yapıldığını ve Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından "korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı" olarak tescillendiğini ancak yıkılmasına izin verildiğini belirtti. Köprünün uzun süredir bakımsızlığa terk edildiğini ve restorasyonunun geciktiğini vurgulayan Bartın, benzer kültürel miras yapılarının korunması için daha etkili politikaların gerekliliğine işaret etti. Bartın, Bakan Ersoy'dan, bu kararın alınma gerekçeleri ve köprünün restorasyonu için yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgi talep etti.

Bartın’ın önergesinde şu sorular yer aldı:

  1. Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde bulunan tarihi Altınsu (Şapatan) Köprüsü’nün bugüne kadar restore edilmeyerek kaderine terk edilmesinin gerekçesi nedir?
  2. 2015 yılında korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı” olarak tescil edilen tarihi Şapatan Köprüsü’nün yıkılmasına neden izin verilmiştir?
  3. Tarihi eser konumunda bulunan Şapatan Köprüsü’nün yıkılması için hangi kriterler göz önünde bulundurulmuştur?
  4. Köprünün yıkılarak yenisinin yapılması yerine restorasyon ve onarım çalışması neden tercih edilmemiştir, gerekçesi nedir?
  5. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun yıkım sürecindeki rolü nedir?
  6. Köprünün yıkılarak yenisinin yapılmasına, Koruma Kurulu Kararına ilişkin herhangi bir uzman raporu var mıdır, uzmanların, sivil toplum kuruluşlarının ve yurttaşların görüşlerine başvurulmuş mudur?
  7. 2015 yılında Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında “korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı” olarak tescillenmiş köprünün yıkılması hangi kanuni gerekçeye dayandırılmıştır?
  8. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tarihi eserlerin korunması ve restorasyonu konusundaki politikası nedir?

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum