Bartın, Erziki Tüneli’nin tek yönlü hizmet vermesini ve buna bağlı sorunları Meclis’e taşıdı
Hakkâri Milletvekili Öznur Bartın, Erziki Tüneli'nin tek yönlü kullanımı ve güvenlik sorunlarına dikkat çekerek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'na soru önergesi verdi.
Hakkâri Milletvekili Öznur Bartın, Erziki Tüneli’nin tek yönlü hizmet vermesi ve mevcut koşullarının güvenli seyahat hakkını tehdit etmesi nedeniyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'na soru önergesi sundu.
Erziki Tüneli'nin durumuyla ilgili acil çözüm talebi
Tünelin, Hakkâri-Van Karayolu üzerindeki 25. kilometrede yer aldığını belirten Bartın, Hakkâri yönündeki gidişlerin alternatif bir servis yolu üzerinden yapılmasının, trafik güvenliği açısından ciddi riskler oluşturduğunu ifade etti. Erziki Tüneli'nin durumuyla ilgili acil bir çözüm bulunmasını ve bu konuda Bakan Uraloğlu'nun bir açıklama yapmasını talep etti.
"Gerekli çalışmaların başlatılması büyük önem arz etmektedir"
Bartın, önergesinde talepleri şöyle ifade etti:
“Tek yönlü olarak hizmet veren Erziki Tüneli’nin, çift yönlü hizmet verebilecek şekilde revize edilmesi, servis yolunun trafik güvenliği standartlarına uygun şekilde düzenlenerek geçici statüden çıkarılması, kalıcı çözüm üretilebilmesi adına tünel çevresindeki heyelan riskine karşı gerekli jeolojik ve teknik analizlerin yapılması için gerekli çalışmaların başlatılması büyük önem arz etmektedir.”
Bartın’ın önergesinde şu sorulara yer verildi:
- Erziki Tüneli’nin mevcut yapısının çift yönlü trafiğe uygun hale getirilmesi için herhangi bir çalışma veya proje planınız bulunmakta mıdır? Varsa bu projelerin hayata geçirilmesi ne zaman öngörülmektedir?
- Tünelin yalnızca tek yönlü hizmet vermesine yol açan heyelan riskini ortadan kaldırmak için gerekli jeolojik ve teknik analizler yapılmış mıdır? Yapıldıysa sonuçları nedir ve bu riskin giderilmesine yönelik ne tür önlemler alınması planlanmaktadır?
- Zap Suyu kenarına geçici olarak inşa edilen 450 metrelik servis yolunun trafik güvenliği standartlarına uygun hale getirilmesi için bir çalışma yapılmakta mıdır? Servis yolunun kalıcı hale getirilmesi düşünülmekte midir?
- Bölgedeki taşıma sektörü temsilcileri ve sürücüler tarafından dile getirilen ekonomik ve lojistik mağduriyetlerin giderilmesine yönelik Bakanlığınız tarafından bir destek planı bulunmakta mıdır?
- 2014 yılında yapılan uzatmadan bu yana Erziki Tüneli’nin bakım-onarım çalışmaları ne sıklıkla yapılmaktadır? Bu çalışmaların yeterli olup olmadığına dair bir değerlendirme gerçekleştirilmiş midir?
- Erziki Tüneli’nin güvenli ve çift yönlü hizmet verebilmesi için yeni bir tünel inşası veya mevcut tünelin kapsamlı bir revizyonu gibi alternatif çözümler gündeminizde midir? Bu konuda fizibilite çalışması yapılmış mıdır?
- Bölgedeki coğrafi koşullar dikkate alınarak, Erziki Tüneli çevresindeki ulaşım ağının modernize edilmesi adına daha geniş kapsamlı bir ulaşım projesi planlanmakta mıdır?
- Hakkâri-Van Karayolu üzerinde yer alan Erziki Tüneli gibi kritik ulaşım noktalarının benzer sorunlar yaşamaması için Bakanlığınızın risk analiz ve önleyici bakım programları bulunmakta mıdır? Bu programlar kapsamında Erziki Tüneli’nin gelecekteki durumu nasıl öngörülmektedir?