Asistan Hekimler: Tükeniyoruz
Ayda 15 kez nöbet tuttuklarını ve 36 saat aralıksız çalıştıklarını belirten Asistan hekimler, “Tükeniyoruz, insanca koşullar altında çalışıp nitelikli bilimsel bir eğitim talep ediyoruz” dedi.
Türk Tabipler Birliği'ne (TTB) bağlı asistan hekimler yaşadıkları sorunlarla ilgili basın toplantısı düzenledi. Ankara Tabip Odası’nda (ATO) düzenlenen basın toplantısında “Asistan Hekimlerin de hakları var!” pankartı asıldı. Açıklamayı ATO Yönetim Kurulu Üyesi, Asistan Hekim Laleş Tunç okudu.
‘TÜKENME NOKTASINA ÇOKTAN GİRDİK’
Uludağ Tıp Fakültesi’nde uzmanlık eğitimi alan asistan hekim Mustafa Yalçın’ın geçen hafta hayatını kaybettiğini hatırlatan Tunç, Yalçın’ın kaybı asistan hekimlerin tükenme noktasına çoktan girdiklerini gösterdiğini ifade etti.
Asistan hekimlerin, Fakülte ve Eğitim Araştırma Hastaneleri’nin tüm alanlarında görev alan emeğin görünmez yüzü olduğunu belirten Tunç, “Sonsuz bir çalışma sömürüsü altında çalıştırılırken, sesimizi yükseltmemiz , haklarımızı talep etmemiz kendi içimizde bile doğru bulunmaz. Çünkü onlarca yıldır bu sömürü sistemi kendi içimizde bile meşrulaşmıştır” dedi.
‘YÖNETMELİĞE UYULMUYOR’
Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği’ne göre ‘Uzmanlık öğrencileri 3 günde birden daha sık olmayacak şekilde nöbet tutmalıdır’ denilmesine rağmen kimi kliniklerde nöbet sayısı ayda 14-15’i bulabildiğini aktaran Tunç, “Günlük 8 saatlik mesainin ardından 16 saat nöbet tuttuktan sonra ertesi gün çalışmaya yani 36 saat süreyle çalışmak zorunda kalıyoruz. Mevzuatta ‘gece nöbeti tutanlara ertesi günü görev verilmez’ ifadesi yer almasına rağmen başhekimlere nöbet ertesi dinlenmesi gereken hekimi mesaiye devam ettirme yetkisi verilmiştir“ ifadesini kullandı.
‘YALNIZLIĞA VE İSTİFAYA SÜRÜKLENİYORUZ’
Tunç, asistan hekimler olarak nitelikli tıp eğitimi istediklerini ve her türlü angaryayı reddettiklerini söyledi. Çalışırken mobbinge maruz kaldıklarını ifade eden Tunç, “Mobbingi bildirmek ve şikâyet etmek isteyen asistan hekimler eğitim alamama, huzurlu bir çalışma ortamında çalışamama gibi tehditlere maruz kalıyor. Bu durum mesleğinin henüz başında olan hekimin motivasyonunu kırıp, yalnızlığa, çaresizliğe veya istifaya sürüklüyor” diye belirtti.
‘TALEPLERİMİZDE ISRARCIYIZ’
Pandemi süreciyle beraber asistan hekimler için tüm bu sorunların katlanarak arttığını ve buna rağmen özveri ile görev aldıklarını dile getiren Tunç, şunları söyledi: “Pandeminin birinci yılının dolmak üzere olduğu bu günlerde, artık tükenme noktasına geldiğimizi buradan haykırıyoruz. Bu haykırışın karşısında bizlere yönelen ‘Hepimiz aynı yollardan geçtik’ şeklindeki sorunları görmezden cevapları artık duymuyoruz. Bizler insanca koşullar altında çalışıp, nitelikli bilimsel bir eğitim talep ediyoruz. Sayıları 30 bini bulan asistan hekimler olarak taleplerimizde ısrarcı olduğumuzu bir kez daha buradan duyuruyoruz.”