AB'den Türkiye'ye uyarı: Somut adımlar bekliyoruz

AB'den Türkiye'ye uyarı: Somut adımlar bekliyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'nın son dönemde verdiği AB'yle yakınlaşma mesajlarının ardından Brüksel'de temaslarda bulunacak.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB ile ilişkilerin yeniden rayına oturtulması ve pozitif gündem yaratılması hedefleri doğrultusunda temaslarda bulunmak üzere Brüksel'de. Çavuşoğlu bugün AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile cuma günü de AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile bir araya gelecek.

Temaslar öncesinde bir açıklama yapan Borrell'in sözcüsü Peter Stano, "AB ve üye ülkeler olarak bizim için en önemlisi, bu niyet ve beyanların uygulamaya dökülmesi, hayata geçirilmesidir" dedi. Stano, DW Türkçe'nin aktardığı açıklamasında, "Beyanlar iyidir ama daha iyisi somut olgular ve eylemlerdir" ifadesini kullandı.

'KİMSENİN OLAN BİTENİ UNUTMAYA NİYETİ YOK'

AB'nin kıdemli isimlerinden Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn da AFP'ye yaptığı açıklamada AB'nin "kendi çıkarlarını ve üyelerinin çıkarlarını savunmaya kararlı olduğu" vurgusu yaptı. "Hiç kimsenin olan bitenleri unutmaya, bir şey olmamış gibi yapmaya niyeti yok" diyen Asselborn, AB'nin yaptırımları sertleştirmemesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 'kalıcı bir yumuşama'ya ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Lüksemburg Dışişleri Bakanı, "Ancak başka seçenek bırakılmazsa hazır olduğumuzu da tüm açıklığıyla göstermeliyiz" dedi.

DİPLOMATLAR: BU TAVRIN KALICI OLDUĞUNU GÖRMEK İSTİYORUZ

AFP'ye konuşan AB diplomatları, 'Türkiye'de ekonomide baş gösteren ciddi sorunlar ve ABD'de Erdoğan'ın müttefiki Donald Trump'ın Başkanlıktan ayrılmasının Erdoğan'ın uzlaşmacı tavrında rol oynadığı' görüşünde. Üst düzey bir diplomat, "Türkler hasarı telafi etmeye çalışıyor. Ama Avrupalılar bu tavrın samimi ve kalıcı olup olmadığını görmek için bekliyor" diye konuştu.

MARTA KADAR SÜRE

10-11 Aralık'taki AB liderler zirvesinde, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğal gaz arama ve sondaj faaliyetleri nedeniyle mevcut yaptırım listesinin genişletilmesi kararlaştırılmış, yaptırımların kapsamının genişletilmesi konusunda karar ise mart ayına bırakılmıştı. Türkiye ile ilişkilerin ve Ankara'ya karşı atılabilecek adımların değerlendirilmesi için Josep Borrell'in mart ayına kadar kapsamlı bir rapor hazırlaması ve raporun AB liderler zirvesinde masaya yatırılarak Türkiye konusunda karara varılması öngörülmüştü.

Ancak Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerle ilgili kişi ve kuruluşları kapsayan mevcut listeye eklemelerin ne zaman yapılacağı ya da yapılıp yapılmayacağı henüz bilinmiyor. AB, şubat ayında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) iki yöneticisini yaptırım listesine dahil etmişti. AFP ajansına konuşan ve ismi verilmeyen bir AB diplomatı, önümüzdeki hafta düzenlenecek AB dışişleri bakanları toplantısında isimler üzerinde geçici bir anlaşmaya varılabileceğini belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, pazartesi günü Ankara'da Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelmiş, görüşme sonrasında düzenlenen basın toplantısında yaptırımlarla ilgili bir soru üzerine "yaptırımlara değil, pozitif gündeme odaklanmak istedikleri" mesajı vermişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.