AB’den hakim ve savcı stajlarına 2 Milyon Euro destek

AB’den hakim ve savcı stajlarına 2 Milyon Euro destek

Adalet Bakanlığı’nın AB’nin finansmanıyla hayata geçirdiği proje, adayların mahkemelerdeki mesleki becerilerini geliştirmek ve hakim ve savcı olarak atandıktan sonra kararlarını objektif, tarafsız ve yetkin bir şekilde almalarını hedefliyor.

Adalet Bakanlığı'nın hakim ve savcı adaylarına yönelik Avrupa standartlarında bir staj programı oluşturmak hedefiyle yürüttüğü Avrupa Birliği finansmanlı proje tamamlandı.

Proje'nin Ankara'da düzenlenen kapanış etkinliği Adalet Bakanı Yardımcısı Hasan Yılmaz, İspanya Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı Héctor Castaneda ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sivil Toplum, Temel Haklar, Adalet ve İçişleri Bölüm Başkanı Alexander Fricke, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan'ın katılımlarıyla gerçekleşti.

Türkiye'de hakim ve savcı adaylarının hizmet öncesi eğitimi, Adalet Akademisi'nde verilen teorik eğitim ile mahkemelerde geçirilen uygulama odaklı stajyerlik dönemini kapsıyor. Adayların eğitimlerinin yüzde 70'ini kapsayan bu staj dönemi, hizmet öncesi eğitimin en büyük kısmını oluşturuyor.

Proje, adayların mahkemelerdeki mesleki becerilerini geliştirmek ve hakim ve savcı olarak atandıktan sonra kararlarını objektif, tarafsız ve yetkin bir şekilde almalarını hedefliyor.

2 Milyon Euro'luk katkı

AB Türkiye Delegasyonu yaptığı açıklamada, AB'nin 2 milyon Euro katkı sağladığı projeyle, Avrupa standartları ve iyi uygulamalar doğrultusunda yeni bir staj sistemi kurulmasının ilk adımının atıldığını belirterek proje ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Yeni staj modeli, 'Mahkeme Koordinatörleri' olarak yeni bir pozisyon tanımladı ve 'Mentorluk' sistemini hayata geçirdi. Bu sisteme göre, her staj mahkemesinde, adayların yakinen izlenmesinden sorumlu bir 'Mahkeme Koordinatörü' bulunacak, koordinatör mahkeme mentorları (akıl hocalarıyla) ile stajın denetlenmesinden sorumlu olan Adalet Bakanlığı arasında daimi bir irtibat/bağlantı görevini görecek. Koordinatör, staj sırasında ortaya çıkabilecek herhangi bir sorunu çözmek için adaylar dâhil, taraflar ile sürekli iletişim halinde olacak. Mahkemelerdeki 'mentorlar' hakim ve savcı adaylarına mesleğin öğretilmesinden sorumlu olacaktır. Sistem 10 pilot mahkemede uygulandı.

"Proje kapsamında ayrıca, adayların adaylık süreçleri, gelişimleri yakından takip edilecek. Ayrıca kendilerine yol gösterecek mentorları ile birlikte geçirecekleri nitelikli staj mahkemeleri de tanımlandı. Uygulamanın sonunda, staj mahkemesi hâkim ve savcıları (mentorlar ve koordinatörler) ve müfettişler için staj kılavuzları, adaylar için de karşılamaları gereken yetkinlik ve becerileri belirleyen el kitapçıkları hazırlandı. Hem adaylar hem de mentorlar için tasarlanmış çeşitli eğitim modülleri, Adalet Bakanlığı'nın yaygınlaştırması için hazır hale getirildi."

Delegasyon, projenin, İspanya ile birlikte Eşleştirme Projesi olarak uygulandığını da duyurdu. 

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.