ABD ile Çin arasında 'balon krizi': Yanıt verme hakkımız saklı
Çin'in meteorolojik araştırma için kullanıldığını söylediği balonun, ABD tarafından 'casusluk' suçlamasıyla düşürülmesine ilişkin Pekin'den yapılan açıklamada, "Yanıt verme hakkımız saklı" denildi.
Çin'e ait olan ve 'casusluk amacıyla' kullanıldığı ileri sürülen balonun ABD tarafından vurmasının ardından, Pekin yönetiminden tepki geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, söz konusu eylemin kınandığı ve ABD'nin 'uluslararası esasları ihlal ettiği' belirtildi. Çinli yetkililer daha önce, sivil bir hava aracı olduğunu, meteorolojik araştırma için kullanıldığını, rüzgarlarla sürüklenerek yanlışlıkla ABD hava sahasına girdiğini belirtmişti.
Balonun, savaş uçağının attığı füzeyle okyanus üzerinde düşürülmesinin 'ölçüsüz bir eylem' olduğunu belirten bakanlık açıklamasında, şöyle devam edildi: "ABD açıkça aşırı tepki vererek güç kullanmakta ısrar etti. Çin, yanıt verme hakkını saklı tutacaktır."
Ne olmuştu?
ABD, ülkedeki önemli askeri sahalar üzerinde casusluk yaptığını söylediği Çin’e ait dev balonu bir savaş uçağının attığı füzeyle vurmuştu. Savunma Bakanlığı, balonun Amerikan karasuları üzerindeyken vurulduğunu açıklamıştı.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 2 Şubat'ta Çin'e ait olduğu iddia edilen yüksek irtifa istihbarat balonunun ABD üzerinde uçuş yaptığını ve Amerikan ordusunun balonu takip ettiğini duyurmuştu. Çinli yetkililer balonun Çin'e ait sivil bir hava aracı olduğunu, meteorolojik araştırma için kullanıldığını, rüzgarlarla sürüklenerek yanlışlıkla ABD hava sahasına girdiğini belirtmişti. ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri ise "Çin'in açıklamasının farkındayız ancak bunun bir gözetleme balonu olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullanmıştı.
'Balon krizi' üzerine ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de 5-6 Şubat'ta Pekin'e yapacağı ziyareti erteleyeceğini açıklamıştı. Başkan Biden da dün konuya ilişkin ilk yorumunu yaparak, "(Casus balonun) İcabına bakacağız" demişti.