3 Mart Dünya Yaban Hayatı Günü: COVID-19 pandemisi avcıları durdurmadı

3 Mart Dünya Yaban Hayatı Günü: COVID-19 pandemisi avcıları durdurmadı

3 Mart Dünya Yaban Hayatı Günü’nde 234 sivil toplum kuruluşu açıklama yaptı. Açıklamada Türkiye’nin birçok yerinde av turizmi kapsamında canlı türlerinin vurulması için açılan ihalelerin durdurulması istendi.

Türkiye’nin hemen her yerinde, avlanmalarına izin verilen canlılar için gösterilen mücadelenin giderek büyüdüğünün altını çizen sivil toplum kuruluşları, pandemi süresince avcılık faaliyetlerinin de devam etmesinin son derece riskli olduğunu belirtti.

Covid-19 virüsünün hayvanlardan insanlara bulaşabilen bir virüs olduğunu belirten sivil toplum kuruluşları, son 16 yıl içerisinde 500 binin üzerinde kişinin avcılık sertifikası aldığını hatırlatarak, özellikle pandemi döneminde yaban hayvanlarının avının kesinlikle durdurulması gerektiğini savundu.

Av ihaleleri mahkeme kararlarıyla durduruldu

Eskişehir’den Antalya’ya, Ankara’dan Tunceli’ye Türkiye’nin birçok farklı ilinde kızıl geyik, dağ keçisi, ceylan gibi yaban hayvanlarının avlanması için açılan av ihaleleri, doğa severlerin ve ilgili kurumların açtığı davalar sonucunda durdurulmuş bulunuyor.

Sadece geçtiğimiz yıl, bu türlerden oluşan 798 canlının yaşam hakkı, para karşılığında ihaleye açıldı. Ve bu ihalelerin birçoğu yaşam savunucuları tarafından açılan davalar sonucunda durduruldu.

Sivil toplum kuruluşları mahkemeden çıkan bu olumlu sonuçları ise son iki yıldır avcılığın yasaklanmasına yönelik yürütülen kampanyalara bağlıyor.

Tehlike altındaki yaban hayvanları

Türkiye’de bir av sezonu boyunca hangi türlerin kaç birey vurulabileceğini belirleyen Merkez Av Komisyonu’nun avına izin verdiği türler arasında, tehlike altında olan yaban hayvanları da bulunuyor.

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından hazırlanan kırmızı listede dünya ölçeğinde tehlike altında olan üveyik ve elmabaş patka kuş türleri de avına izin verilen yaban hayvanları arasında yer alıyor.

IUCN’nin “hassas” kategorisinde bulunan türlerden üveyik nüfusunun son 40 senede yüzde 78, elmabaş patka nüfusunun ise son 20 yılda yüzde 50 gibi büyük bir oranda azaldığı belirtiliyor.

Ayrıca “av turizmi” kapsamında avına izin verilen Anadolu yaban koyunu, ceylan, çengel boynuzlu dağ keçisi, karaca, yaban keçisi, kızıl geyik gibi memeli türleri, yaban hayatının önemli canlıları arasında yer alıyor. (EuroNews)

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.