20 bine yakın çocuk adli kontrol kapsamında: “Yeni nesil kontrol"
Son 10 yılda yaşanan adli kontrol kapsamında olan çocuk sayısındaki artış ciddi boyutlara ulaştı. 2010 yılında yaklaşık bin civarında olan çocuk sayısı, 2019’da 20 binlere ulaşmış durumda.
Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı’nın açıkladığı verilere göre*, adli kontrol ile serbestlik kapsamındaki çocuk sayısında yaşanan artış dikkat çekiyor.
Bianet'ten Münker Odabaşı'nın haberine göre, 2010 yılında adli kontrol ile serbestlik kapsamında bulunan çocuk sayısı 946 iken, 2019 yılına gelindiğinde bu sayı 19 binleri aşıyor. Pandemiyle birlikte bu sayı kısmen düşüş sağlasa da uzun vadede kalıcı ve sağlıklı çözümler gerekiyor.
Denetimli serbestlik türleri içerisinde yer alan ve belli gün ve saatlerde en yakın kolluk kuvvetine imza vermeyi içeren adli kontrol ile serbestlik son yıllarda giderek artıyor.
Hapsetme dışı alternatif tedbirlerin başında gelen denetimli serbestlik uygulaması, kimi zaman amacının dışında kullanılarak daha fazla kişinin ceza infaz sistemine dahil olmasına neden olabiliyor.
Grafik, son yıllarda yaşanan adli kontrol kapsamındaki çocuk sayısındaki artışın boyutlarını gösteriyor. Grafik incelendiğinde, son 10 yılda yaşanan çocuk sayısındaki artışın ciddi boyutlara ulaştığı görülüyor. 2010 yılında yaklaşık bin civarında olan çocuk sayısı, 2019’da 20 binlere ulaşıyor.
Ayrıca, ceza infaz sistemine dahil edilen ve giderek artan çocuk sayısını gösteren grafik, adli kontrol ile serbestliğin alternatif bir tedbir mi yoksa “yeni” bir cezalandırma şekli mi olduğu sorusunu akıllara getiriyor.
Öte yandan, adli kontrol kapsamında olan çocuk sayısının yanı sıra Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün 31 Ekim 2021 tarihli verilerine göre, hapishanelerde 566’sı hükümlü olmak üzere toplamda bin 913 çocuk mahpus ve Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nin verilerine göre ise 345 bebek mahpus da anneleriyle birlikte hapishanede bulunuyor.
Adli kontrol nedir?Adli kontrol kararı, tutuklama sebeplerinin varlığına rağmen şüpheli veya sanığın denetim altına alınarak tutuklama kararı yerine uygulanan bir ceza muhakemesi tedbiri. Hakim, tutuklama tedbiri yerine “adli kontrol şartıyla” şüpheli veya sanığı denetim altına alarak serbest bırakır. Adli kontrol tedbiri, şüpheli veya sanığın adli bir kararla, ancak idari bir yolla (imza vermek, yurtdışına çıkış yasağı vs.) kontrol altına alınmasını sağlar. |
* Veriler
Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı’nın adli kontrol ile serbestlik kapsamındaki çocuk sayısına ilişkin Aralık ayı tarihli 5 yıllık verilerine tıklayarak ulaşabilirsiniz: