Yüksekova'da IPARD programı bilgilendirme toplantısı yapıldı

Yüksekova'da IPARD programı bilgilendirme toplantısı yapıldı

Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen programda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) uzmanları, IPARD hibe programıyla ilgili katılımcılara bilgilendirmede bulundu.

Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, Hilton Otelinde gerçekleştirilen tanıtım ve bilgilendirme toplantısında, Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan Katılım Öncesi Yardım Aracı'nın Kırsal Kalkınma bileşeni olan IPARD programı hakkında detaylar paylaşıldı.

Toplantıda konuşan Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Özdemir, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun bölgeye yönelik teşvikleri hakkında bilgilendirme yaptı.

Özdemir, Ticaret ve Sanayi Odası olarak bölgenin gelişmesine ve yeniliklere açık olmaya verdikleri önemi vurguladı. Yüksekova, Şemdinli, Derecik ilçeleri ile Esendere, Büyükçiftlik beldelerinin potansiyelini artırmak ve projeler üretmek amacıyla bir araya geldiklerini belirtti. IPARD programına başvuruların 81 ilde kabul edileceğini açıkladıktan sonra, Hakkari ve ilçelerinin tarım ve turizm alanlarındaki eksikliklerini gidermek için bu hibe programından faydalanılacağını dile getirdi.

iperad2.jpg

Başkan Özdemir'den sonra, Van İl Koordinatörlüğü Proje Başvuru Yönetim birim amiri Yılmaz Eldem, “Van il koordinatörlüğü olarak 2007’den bu yana IPARD programlarını uygulayan başta 22 il sonra 42 il en son olarak ta 81 ilde destek sağlayan Avrupa birliği projelerini yüzde 75 Avrupa Birliği, yüzde 25 Türkiye Cumhuriyeti katkısı olmak üzere hibe programlarımız mevcut. Tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar, tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması ile ilgili fiziki varlıklara yönelik yatırımlar, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme sektörlerinde yatırımcılara destek verilmektedir. Belirtilen sektörler ile ilgili tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme kurumu %50 ile %80 arasında hibe desteği sağlamaktadır. Aynı zamanda kurum ile yürütülen projelerdeki uygun harcamalarda, faydalanıcılara %20 KDV muafiyeti sağlanmaktadır. Hibe olarak verilen tutarın %75'i Avrupa Birliği’nden, %25'i ise Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir" dedi.

ipard3.jpg

Toplantıda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Van İl Koordinatörlüğü ve Hakkâri’den gelen uzmanlar tarafından sunumlar eşliğinde bilgilendirmeler yapılırken TKDK’nın yapısı, görev ve sorumlukları, desteklenen iller, yapılan hibe destekleri, Avrupa Birliği ile yürütülen IPARD programının amaçları ve bu programın içeriği, programdan faydalanan iller hakkında detaylar verildi.

Toplantıya, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Çoğaç, Yüksekova Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Selami Durna, Tarım Kooperatifleri, Köy ve Merkez Muhtarları ile Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyeleri de katıldı. Toplantı soru-cevap şeklinde devam etti.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.