Yüksekova ovasında çiftçinin ekim mesaisi başladı

Birçok ürün için uygun iklim koşulları sunan Yüksekova’nın sahip olduğu geniş tarım arazilerinde, başta buğday, yonca ve arpa olmak üzere çeşitli ürünler yetiştiren çiftçi, ekim için tarlaya girdi.

Yüksekova’nın sahip olduğu geniş tarım arazilerinde başta buğday olmak üzere çeşitli ürünler yetiştiren, 2023 yılında yoğun kar yağışının etkisiyle artan verimden memnun olan çiftçi, yeni sezon için hazırlıklarına başladı.

Çiftçiler daha fazla hasat için sulama ihtiyacının karşılanacağı, Dilimli Barajı 1. Kısım Sulama projesinin biran önce tamamlanarak hayata geçirilmesini istiyor.

tarim-yuksekova2.jpg

"Çiftçimiz mağdur, su sorunu devam ederse sıkıntımız büyür"

Akalın (Bajêrge) köyü sakinlerinden Arif Ömgün ekime başladıklarını belirterek 15 yıl önce köylerinin tarım arazilerine gelen sulama kanallarının kapatıldığını belirterek, “Eskiden 1 dönümlük tarlaya ektiğimiz buğdayın 20 katını elde ederken şimdi arazilerimiz susuz olduğu için ancak masraflarımızı çıkarabiliyoruz. Çiftçimiz mağdur, su sorunu devam ederse sıkıntımız büyür. Öte yandan mazot fiyatları yükselmiş çifti yeterince destek alamıyor. Çiftçiye destek arttırılmalı. Ben herhangi bir mazot veya gübre desteği almadım” dedi.

tarim-yuksekova3.jpg

Aile olarak köyde 400 dönümlük arazilerinin bulunduğunu belirten Ömgün, “Bu arazinin 250 dönümünü ancak ekip biçebiliyoruz çünkü su yok. Eğer su olsaydı tüm arazilerimizi değerlendirebilecektik. Baraj suyunun kanallarla tarlalarımıza ulaştıracağı söyleniyor ona da ömrümüz yeter mi bilmiyorum. Hasadı satmıyoruz, ancak bize yetiyor” dedi.

Dilimli Barajı Sulama projesi

Dilimli Barajı 1. Kısım Sulama Projesi geçen ay ihale edildi. Yaklaşık maliyeti 646 milyon 340 bin TL olan proje kapsamında ilçede yer alan 1395 hektarlık alanın sulama ihtiyacının Dilimli barajından karşılanması hedefleniyor.

 Yüksekova Haber
 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.