Yönetmen Gani Rüzgar Şavata Şemdinli'de: Sinema, barış ve kardeşliğin dili olmalı
Ünlü yönetmen Gani Rüzgar Şavata, Mart ayında çekimlerine başlanacak "Kırmızı Güneş" filmi için Hakkari'nin Şemdinli ilçesini ziyaret etti.
Ünlü yönetmen ve oyuncu Gani Rüzgar Şavata, Hakkari’nin Şemdinli ilçesini ziyaret ederek, çekimlerine Mart ayında başlanması planlanan “Kırmızı Güneş” filmiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Ziyareti sırasında vatandaşlar tarafından büyük bir ilgiyle karşılanan Şavata, bu projeyle bölgenin kültürünü, tarihini ve yaşamını beyaz perdeye taşıyacağını belirtti.
“Bu sözü yerine getirmek için buradayım”
2013 yılında Hakkari’yi sinema sanatçısı Kadir İnanır ile birlikte ziyaret eden Şavata, yıllar önce bölge halkına bir film yapma sözü verdiğini hatırlattı. “Kadir İnanır’ın sağlığı el vermediği için bu projeyi ertelemek zorunda kaldık, ancak şimdi bu sözü yerine getirmek için buradayım” dedi. Şavata, filmin Türkiye’nin çeşitliliğini ve zenginliğini yansıtacağını ifade ederek, “Bu projeyle Anadolu analarının dualarını, kültürümüzü ve tarihimizle barış mesajını sinema aracılığıyla anlatacağız” dedi.
70 sanatçı bölgede buluşacak
Şavata, “Kırmızı Güneş” projesi kapsamında yaklaşık 70 sinema ve tiyatro sanatçısının bölgede bulunacağını belirtti. Doğal güzellikleriyle öne çıkan Şemdinli’yi ve çevresini bir sinema platosuna dönüştürmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Şubat ayı sonunda başlayacak olan hazırlıkların ardından Mart ve Nisan aylarında çekimlerin süreceğini söyledi.
Sabri Özel’in kültür merkezine övgü
Ziyareti sırasında, iş insanı Sabri Özel tarafından onarılarak spor kulübü ve kütüphaneye dönüştürülen binayı da gezen Şavata, bu kültür merkezini görmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. “10 bine yakın tarihi kitabın bulunduğu bu kültür yuvası, bölgenin tarihine ve geleceğine ışık tutuyor. Bu bina, aynı zamanda geçmişteki zorlukları ve direnişi de temsil ediyor” diyen Şavata, böyle bir merkezin kültür ve barışın temellerini güçlendireceğine inandığını belirtti.
“Sinema, barış ve kardeşliğin dili olmalı”
Sanatın, barış ve kardeşlik mesajlarının en güçlü yollarından biri olduğunu vurgulayan Şavata, “Tarihimizin ve kültürümüzün yok olduğu bir dönemde sinema, barış ve kardeşliğin dili olmalı. Biz de bu projeyle bölgemizin güzelliklerini ve mesajını tüm Türkiye’ye ve dünyaya ulaştırmak istiyoruz” dedi.