SAMER araştırdı: Çözüm sürecine dönülmesi hakkında Kürtler ne düşünüyor?

SAMER araştırdı: Çözüm sürecine dönülmesi hakkında Kürtler ne düşünüyor?

SAMER Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı 16 kentte yaptığı araştırma sonuçlarını açıkladı. Buna göre çoğunluk barış sürecine geri dönülmesini istiyor. Bugün yapılacak bir seçimde ise AKP oy kaybederken, HDP ise oyunu artırıyor.

Siyasal ve Sosyal Araştırma Merkezi (SAMER), Kürt illerinde yaptığı saha çalışmasının ayrıntılarını paylaştı. 16 kentte, 31 Ağustos-7 Eylül tarihleri arasında, 852 hanede rastgele seçilen katılımcılarla gerçekleştirilen araştırmada katılımcılara; 15 Temmuz darbe girişimi, Suriye’ye askeri müdahale ve çatışmalı sürece ilişkin sorular yöneltildi.

Yapılan araştırmaya göre katılımcıların yüzde 85,3’i yeniden barış sürecine dönülmesini istiyor, yüzde 85’lik bir kesim ise Türkiye’nin geleceğinden endişe duyuyor.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’i katılımcıların yalnızca yüzde 33.4’lük kesimi onaylarken, katılımcıların yüzde 68’lik kesimi de darbe girişimi sonrasında liderler zirvesine ve yeniden başlayan Anayasa çalışmalarına HDP’nin davet edilmemesini desteklemiyor.

Araştırmaya göre yüzde 60’lık kesim ise Türkiye’nin Suriye’ye müdahalesini desteklemiyor.

SAMER araştırmasından öne çıkan kısımlar şöyle:

“15 Temmuz darbe girişiminde sizce hedef neydi/kimdi?”

Hükümeti ve Cumhurbaşkanlığını ele geçirmek: % 23,2

Bir oyun, darbe girişimine inanmıyorum: % 21,7:

Devleti ele geçirmek: % 20,2:

İç savaş çıkarmak: % 18,5:

Türkiye’yi güçsüzleştirmek: % 4,8

Türkiye’de rejim değişikliği yapmak: % 4

Yine ilgili soruya MHP’ye oy vereceğini söyleyenlerin yüzde 55,6’sı ile AKP’ye oy vereceklerini belirtenlerin yüzde 39,8’i “hükümeti ve cumhurbaşkanlığını ele geçirmek” yanıtını verirken, HDP’ye oy vereceğini söyleyenlerin yüzde 35,4’ü ise “bir oyundu/bir darbe girişimi olduğuna inanmıyorum” yanıtını verdi.

“OHAL sizce gerekli bir adım mıydı?”

Hayır: % 49,9

Evet: % 33,4

AKP’ye ve MHP’ye oy vereceğini belirtenlerin büyük kısmı OHAL ilanına “Evet” derken, HDP ve CHP’ye oy vereceğini söyleyenlerin büyük kısmı uygulamaya “hayır” dedi.

“Darbe girişimi sonrasında liderler zirvesine ve yeniden başlayan Anayasa çalışmalarına HDP’nin davet edilmemesini nasıl değerlendiriyorsunuz?”

Desteklemiyor: % 68

Destekliyor: % 15,4

AKP’ye oy vereceğini belirtenlerin toplam yüzde 33,3’ü, MHP’ye oy vereceklerini söyleyenlerin toplam yüzde 44,4’ü yaklaşımı desteklemezken, HDP’ye oy vereceklerini belirtenlerin toplam yüzde 84’ü desteklemediğini belirtti. CHP’ye oy vereceğini belirten yüzde 48 ise kararsız.

“Türkiye’nin Suriye’ye askeri müdahalesini onaylıyor musunuz?”

AKP’ye oy vereceğini belirtenlerin % 66,8’i “evet”

HDP’ye oy vereceğini belirtenlerin % 85,4’ü “hayır”

CHP’ye oy vereceğini belirtenlerin % 60’ı “hayır”

“IŞİD Türkiye’de en çok Kürtleri ve Kürtlerle dayanışma içinde olan kesimleri mi hedefliyor?”

Evet: % 59,2

Hayır: % 32,6

Bu görüşe katılanların yüzde 81’i HDP’ye oy vereceğini belirtenlerden oluşuyor.

“Sizce Türkiye’nin en büyük sorunu nedir?”

Kürt sorunu: % 47,4

Çatışma ve şiddet ortamı: % 22,1

Gülen Cemaati: % 10,1

Ekonomi/İşsizlik: % 6,1

IŞİD: % 5,8

“Sizce çözüm sürecine dönülmeli mi?”

Evet: % 85,3

Bugün seçim olsa…

Araştırmada önce çıkan diğer bir sonuçsa, 1 Kasım’da katılımcıların hangi partiye oy verdiği ve bugün seçim olsa kime vereceği yönündeki soruya dair yanıtlar oldu.

Buna göre, 1 Kasım seçimlerinde katılımcıların yüzde 49.5’i HDP, yüzde 25.7’si AKP, yüzde 2.4’ü CHP, yüzde 0.7’siyse MHP’ye oy verdi.

Bugün yapılacak bir seçimdeyse katılımcıların;

HDP: % 50

AKP: % 23

CHP: % 2.9

MHP: % 1.1

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum