İHD Hakkari ve kayıp yakınlarından Daryoş Akgöl için adalet talebi

İHD Hakkari ve kayıp yakınlarından Daryoş Akgöl için adalet talebi

Hakkari İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi ve kayıp yakınları, İran sınırında askerlerin ateşi sonucu öldürülen Daryoş Akgöl için adalet talep etti.

139 haftadır süregelen adalet arayışları, bu hafta da Yüksekova Sanat Sokağı’nda yapılan bir açıklama ile devam etti. Bu haftaki adalet talebi, Daryoş Akgöl için gerçekleştirildi. Etkinliğe Yüksekova Belediye Eş Başkanları Soreş Diri ve Şadiye Kırmızıgül, eski Hakkari Milletvekili Sait Dede ve DEM Parti Yüksekova İlçe Eş Başkanı Filiz Saygı da katıldı. Basın metnini İHD Kayıp Komisyonu’ndan Kuruş Akgöl okudu.

whatsapp-image-2024-09-07-at-12-55-51.jpeg

Kuruş Akgöl yaptığı açıklamada, Daryoş Akgöl’ün henüz 16 yaşında olduğunu ve ailesinin geçimini sağlamak için sorumluluk alarak İran’dan günübirlik alışverişler yaparak hayatını kazanmaya çalıştığını belirtti. Akgöl, “Daryoş’un ailesinden akrabaları da İran’da yaşıyor ve aynı zamanda İran vatandaşı. Bu vesile ile akrabaları, gümrük sahasından geçirdikleri yasal ürünleri Daryoş’a teslim ediyorlardı. Daryoş da bu ürünleri Yüksekova şehir merkezine getirip perakende satıyordu. Babası Ali Akgöl’ün ölümünden sonra sıklıkla gittiği Esendere’de rutin ticaretinin haricinde bu kez bir aile ziyaretine gitmişti” ifadelerini kullandı.

Olay gününe dair detayları aktaran Kuruş Akgöl, “Daryoş ve kuzeni Dinar, yemek yedikten sonra araç yoluna gelmeleri için hazırlanan atların iplerinden kurtulduğu ve sınır boyuna doğru gittikleri söyledi. Bunun üzerine Daryoş atların peşine düştü. Saat 18:00’i gösterdiğinde sınır boyuna çıktıktan yaklaşık bir saat sonra sınır boyundan silah sesleri duyulmaya başladı. Sınır karakolunda yapılan ateşte Daryoş yaralandı. Peşinden giden kuzeni Dinar, Daryoş’a ulaştığında henüz yaşıyordu ancak ağır yaralı ve kan kaybediyordu” dedi.

whatsapp-image-2024-09-07-at-12-55-29.jpeg

Akgöl, Daryoş’un yaralı bedeninin köylülerle birlikte Yüksekova şehir merkezindeki hastaneye taşınırken karakoldan gelen askerler tarafından alındığını ve hastane yerine karakola götürüldüğünü belirterek, “Aynı zamanda köylüler ve kuzeni Dinar da gözaltına alındı. Kendilerine Daryoş ile birlikte kaçakçılıktan geldikleri yönünde ifade vermeleri istenip, baskı ve işkence yapıldı. Daryoş’un durumunun ağır olduğunu anlayan kuzeni Dinar, bir an önce hastaneye götürülmesi için kaçaktan geldiğini kabul etmek zorunda kaldı. Gece saat 01.00’e kadar karakolda bekletilen Daryoş, burada hayatını kaybetti. Cansız bedeni akrabalarına teslim edilerek Yüksekova Devlet Hastanesi’ne götürüldü ancak tüm taleplere rağmen otopsi yapılmadı, mermilerin kriminal raporu hazırlanmadı ve dosya faili meçhul cinayet olarak kapatılmak istendi” şeklinde konuştu.

Akgöl, açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı: “Bugün buradan tüm yetkililere bir kez daha sesleniyoruz; Daryoş Akgöl ve tüm faili meçhul cinayet kurbanlarının akıbeti açıklansın, sorumlular adil bir yargı sistemi karşısında yargılansın. Daryoş Akgöl ve tüm kayıplarımız için adalet talep ediyoruz.”

 Yüksekova Haber
Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.