Hakkari'de maden tepkisi: Bize ne faydası var?

Hakkari'de maden tepkisi: Bize ne faydası var?

Hakkari'deki 5 bölgenin maden sahasına dönüştürülmesine tepki gösteren yurttaşlar, doğanın zarar göreceğine dikkati çekerek, çalışmayı istemediklerini belirtti.

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAGEP), Hakkari merkez, Yüksekova ve Derecik ilçelerinde bulunan 5 bölgede maden ruhsatı için bir süre önce ihale süreci başlattı. Yüksekova'daki Cilo Sat Gölleri ve Korgan köyü, Derecik'teki Govend Dağı ile kent merkezine bağlı Ördekli (Kotranis) köyü vadisi ve Nebirnav Yaylası’nın maden bölgesine dönüştürülmek istenmesine karşı tepkiler de sürüyor. Yıllardır kendi köylerinde küçükbaş hayvancılık ve çiftçilik yaparak geçimlerini sağlayan Ördekli (Kotranis) köyü sakinleri, yapılacak maden aramasında doğanın zarar göreceği endişesinde. 

KÖYLÜYE FAYDASI VAR MI?

Maden arama çalışmalarının köylülere nasıl bir yarar sağlayacağı konusunda bilgi sahibi olmadıklarını Ördekli köyü muhtarı Necmettin Yalçın, “Bu maden aramalarında devletin yapacağı ihale ile birkaç firmanın menfaati düşünülecek ve sadece onların çıkarı olacaksa, bölge halkı olarak böyle bir maden çalışmasını istemiyoruz. Bölgeye hizmet yapılmasını istiyoruz. Ama köylünün hiçbir faydası olmayacaksa, buna karşıyız” dedi.

‘HUZURSUZLUK GETİRİR’

Yıllardır köyde küçükbaş hayvan besiciliği yapan Rüstem Kahraman, maden çalışmasının köylülerin de faydalanabileceği bir şekilde yapılmaması durumunda, bölgeye huzursuzluktan başka bir şey getirmeyeceğini ifade etti. Karaman, "Burada köylülerin yararına bir şey yapılacak mı? Bilmiyoruz. Eğer birileri 'biz ihaleyi aldık ve sadece kendi çıkarlarımızı gözeteceğiz' şeklinde bir yöntemle gelirlerse, bizler kesinlikle kabul etmeyeceğiz. Hepimiz fakir insanlarız. Bugün bile köylerimizin yolları bozuk ve güvenlik gerekçesiyle kepçe bile gönderilmiyor. Yollarımızı hep kazma küreklerle, kendi imkanlarımızla onarıyoruz. Bu çalışmayla bölgenin alt yapısı onarılarak, halka hizmet gelecekse, bizler de böyle bir çalışmanın yapılmasına destek olabiliriz. Ama bu çalışmayla bölgemizdeki yayla ve meralarımız kazılacaksa, biçeneklerimiz yok olacaksa, bu durum bizim mevcut durumumuzu daha da kötü hale getirecektir” diye belirtti. 

'UMARIM ZARAR VERMEZ'

Yapılan maden ihalenin köylülere zarar vermesini istemediklerini söyleyen Mevlüt Ataman ise “Doğamızda çok sayıda yaban hayvanları ile birlikte köylerde çok sayıda küçük ve büyükbaş hayvan besleniyor. Bu çalışma, yaşamımıza ve hayvancılığımıza zarar vermeden yapılmalı. Bekleyip göreceğiz. Umarım bu çalışma köylüler ile bölge halkına bir zarar vermez” ifadelerini kullandı.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum