Baskın: Yüksekova'da hayvancılık desteklenmeli, yeterli süt temin edemiyoruz

Yüksekova’da tarım ve hayvancılık alanında yaşanan sorunlar ilçedeki süt ve süt ürünleri üreticilerini de olumsuz etkiliyor.

2022 yılında coğrafi tescil belgesi alan Yüksekova Çirek Peyniri’ni örnek gösteren üreticiler hayvancılığın desteklenmesi gerektiğini belirtiyor.

Yüksekova’nın ilk süt ürünleri fabrikasının kurucularından Necip Baskın, Yüksekova’da toplama süt fiyatının yüksek olmasına rağmen hayvancılıkta ilerleme yaşanmadığına dikkat çekiyor. Baskın'a göre bölgedeki tarım ve hayvancılığın daha fazla desteklenmesi gerekiyor.

Baskın ilçede son yıllarda köye dönüşlerin başlamasına ve bazı yaylardaki yasakların kaldırılmasına rağmen tarım ve hayvancılık alanında gerilemeler yaşandığını ve bu durumun üreticileri de olumsuz etkilediğini söyledi.

baskin-sut1.jpg

"Çirek peyniri bir başarı örneği"

2022 yılında Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte Yüksekova Çirek Peyniri için coğrafi işaret tescil belgesi alan Baskın Kardeşler Süt Ürünleri Fabrikası’nda, Çirek Peyniri üretimine başladıktan ve coğrafi işaret tescil belgesi aldıktan sonra hem yurtiçi hem de yurtdışından önemli bir müşteri portföylerinin oluştuğunu belirten Baskın özellikle yöresel ürünler üzerinde yoğunlaştıklarını dile getirdi. Baskın, "Çirek Peynirinin hikâyesi çok eskilere dayanır. Yüzyıllardır Yüksekova’nın köylerinde üretilen bir peynirdir. Yaklaşık 15 yıl önce kendi fabrikamızda ufak ufak üretimine başladık. Gıda mühendisimiz Tekin Demir tarafından Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde yüksek lisans tezi olarak yazıldı. Böylelikle bu peynirin tescil süreci için atılacak ilk adımları attık. 2019 yılında Ticaret Odamız ile birlikte tescil sürecini resmi olarak başlattık. 2022 Mart ayında da coğrafi işaretli ürün olarak tescilini odamız aldı" dedi.

baskin-sut2.jpg

"Süt fiyatı iyi ama hayvancılık geriliyor"

Çirek Peyniri örneğindeki gibi daha çok yöresel üründe bu başarının elde edilebilmesi için çiftçilerin desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Baskın, "Tarım ve hayvancılıkta son yıllarda ciddi anlamda bir gerileme başladı. Süt temininde ciddi anlamda sıkıntılar çekiyoruz. Özellikle kış aylarında Yüksekova dışından süt temin etmek zorunda kalıyoruz. Bahar ve yaz aylarında daha iyi ama daha fazla yurtiçi ve yurtdışı satış yapabilmemiz için süte ihtiyacımız var. Süt fiyatları da burada Türkiye’ye göre daha iyi durumda. Türkiye’de toplama sütün en pahalı olduğu yer Yüksekova. Buna rağmen hayvancılıkta ciddi anlamda bir gerileme var. Hayvancılığın gelişmesine yönelik bir katkılar gözle görülür ölçüde değil" dedi.

baskin-sut3.jpg

"Satışlarımız daha çok perakende oluyor"

Paket süt hariç neredeyse bütün süt ürünlerini ürettiklerini belirten Baskın, perakende satışta ciddi bir müşteri kitlesine eriştiklerini ancak süt yetersizliğinden dolayı toplu satışlarda ciddi projelere giremediklerini söyledi.

Baskın, önümüzdeki dönemde süt ilçede süt üretiminin artması halinde kendilerinin de daha büyük projelere girebilecek potansiyele erişebileceklerine dikkat çekti.

 Yüksekova Haber
 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum