Hazine ve Maliye Bakanlığı: KDV artışına yönelik bir çalışma yok

Hazine ve Maliye Bakanlığı: KDV artışına yönelik bir çalışma yok

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bazı mecralarda yapılan "KDV oran artışı yapıldığı" haberlerinin gerçeği yansıtmadığını belirtilerek, halihazırda KDV artışına yönelik de herhangi bir çalışmanın olmadığını bildirdi.

Bakanlığın internet sitesinde yayımlanan açıklamaya göre, son günlerde KDV ile ilgili yapılan tebliğ düzenlemesinden sonra ortaya çıkan haberlerin doğru olmadığı belirtildi. Açıklamada, KDV oranlarının "Cumhurbaşkanı" tarafından günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre belirlendiği hatırlatılarak, mevcut durumda temel gıda maddeleri gibi ürünler için yüzde 1, belirli hizmetler ve mallar için yüzde 10, diğer tüm mal ve hizmetler için ise yüzde 20 oranında KDV uygulandığı ifade edildi.

Yeme içme sektöründeki bazı işletmelerin, oran farklılığını istismar ederek rekabet eşitliğini bozduğu tespit edildi. Özellikle yüzde 1 KDV oranıyla satılması gereken hizmetlerin yüzde 10 KDV ile satıldığı belirlendi. Aynı şekilde, yüzde 10 KDV oranıyla satılması gereken ilaçlarla birlikte yüzde 1 KDV oranıyla satılan gıda takviyesi içeren ürünlerin de bulunduğu tespit edildi. Bu durumun vergi kaybına yol açtığı ve haksız rekabete neden olduğu belirtildi.

Bunun üzerine, KDV Tebliğ düzenlemesinin hazırlandığı ve bu istismarların önlenmesi amacıyla açıklığa kavuşturulduğu belirtildi. Ancak, bu düzenlemeyle KDV oranlarında artış yapılmadığı, sadece istismarın önlenmesi ve mevcut KDV oranlarının doğru uygulanması için bir düzenleme yapıldığı vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, yeme içme hizmeti sunan işletmelerin, sundukları hizmetlerin maliyetini dikkate alarak fiyatlandırma yapmaları gerektiği ve doğru KDV oranını uygulamaları durumunda vatandaşın ödediği verginin devlete aktarılacağı, aksi takdirde verginin işletme kasasında kalacağı belirtildi. Bu durumun vergi kayıplarını önlemek ve haksız rekabeti engellemek için önemli olduğu ifade edildi.

Son olarak, Bakan Mehmet Şimşek'in daha önce yaptığı açıklamalarda genel KDV oranında artış olmayacağı, ancak vergi düzenlemelerinde bazı değişikliklerin yapılacağı ve vergi kaçakçılığıyla mücadelede etkin adımlar atılacağı belirtildi. Halihazırda KDV oranlarında herhangi bir artışın planlanmadığı vurgulandı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.